Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

Discriminatie

Discriminatie is hartstikke verkeerd: het betekent dat je de ene persoon anders behandelt dan de andere. Dit kan op allerlei verschillende manieren. Om huidskleur, ras, geboorteland, geloof, seksuele geaardheid, gender, religie, taal, handicap of leeftijd bijvoorbeeld. Omdat we in Nederland uitgaan van gelijkheid op alle fronten, is discriminatie verboden en dus strafbaar.

Doe iets
Mensen die niet aan de standaard normen voldoen (dus geen witte huidskleur hebben, niet hetero zijn, niet in Nederland geboren zijn etc.) worden vaker gediscrimineerd dan mensen die wel aan die norm voldoen. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden, als minder belangrijk gezien of zelfs in elkaar geslagen. Tegen dat soort gedrag moeten we allemaal iets doen. Ook jij. Spreek bijvoorbeeld je vrienden erop aan als ze een discriminerende opmerking maken.

Geweld
Helaas krijgen veel gays , dragqueens en anderen die buiten de heteronorm vallen te maken met discriminatie. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden of in elkaar geslagen. En dat is echt op geen enkele manier goed te praten. In Nederland mag namelijk iedereen zichzelf zijn. Ook is iedereen vrij in kledingkeuze: of dat nou een bontjas, een hoofddoek of een extravagante jurk is. Neem daarom altijd meteen contact op met de politie als je - op wat voor manier dan ook - te maken hebt met discriminatie.

Ook niet als grapje of scheldwoord
Discriminatie is nooit oké. Dus ook niet als het grappig zou moeten zijn. Schelden of grapjes met woorden als ‘ gay ’, ‘neger’ of ‘Turk’ klinken voor jou misschien niet als vervelend, maar dat kan het voor anderen wel zijn. Er is namelijk helemaal niets mis met een huidskleur, gay, van kleur of Turk zijn. Let daarom altijd op je taalgebruik. Dat is namelijk de eerste stap om discriminatie de wereld uit te helpen.

Heb jij te maken met discriminatie?
Meld dit dan bij het Meldpunt Discriminatie of doe aangifte bij de Politie.

Artikelen

Afbeelding van Tweede Kamer voor verbod discriminatie transgender- en intersekse personen

Tweede Kamer voor verbod discriminatie transgender- en intersekse personen

5 jul 2018
Sfeerbeeld BNNVARA programma's