Seks & Drugs woordenboek

Condoom

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik condooms als je (nog) geen babies, soa’s of hiv wilt. En zorg ervoor dat je ‘m goed gebruikt.

Vooruit, nog één keer dan…
Als je met iemand naar bed gaat, is het altijd aan te raden om een condoom te gebruiken. Zelfs als je andere anticonceptie ( de pil , spiraaltje , prikpil etc.) gebruikt. Een condoom is namelijk het enige anticonceptiemiddel dat je beschermt tegen soa’s en hiv .

Hoe je ‘m omdoet
Als je soepeltjes een condoom wilt omdoen tijdens de seks, is het handig om van tevoren even te oefenen. Ook als je geen piemel hebt - oefen dan bijvoorbeeld op een banaan. Het idee is dat je de verpakking open scheurt. Gebruik dus geen tanden of schaar, want daarmee kan het condoom beschadigen. Let erop dat de opgerolde rand van het condoom aan de buitenkant zit. Houd het topje van het condoom dicht met je duim en wijsvinger. Zo kan er geen lucht in komen. Plaats het topje op de penis, en rol met je andere hand het condoom naar beneden. Let wel: dit kan alleen over een stijve of iets anders dat hard is. Het topje mag een beetje flubberen: hier wordt namelijk het sperma in opgevangen. Zit dat erin? Gefeliciteerd! Haal het condoom eraf, leg er een knoop in en gooi het in de vuilnisbak. Nooit in het toilet - dan verstopt de pot en wordt je moeder boos.

Soorten condooms
De meeste condooms zijn gemaakt van latex. Het glijmiddel dat erop zit zorgt ervoor dat je makkelijker met de penis ergens in kunt schuiven. Heb je anale seks? Gebruik dan een flinke dot extra glijmiddel . En volg de anale seks instructies.  

Altijd twee met je mee
Met bananensmaak, aardbei, kokos. In extra small en extra large. Met kekke kleurtjes, ribbeltjes. Extra dun zodat je meer voelt. Een condoom met een gel die het mannelijk orgasme uitstelt. Voor iedereen is er wel een condoom op maat. Je hebt dus nooit meer een excuus om er geen bij je te hebben. Onthoud daarom: altijd twee in je binnenzak mee!

Vrouwencondoom
Veel mensen weten het niet, maar er bestaat ook een vrouwencondoom. Vrouwen let op: dit ding is ideaal voor als je ongesteld bent, wilt seksen maar geen zin hebt in een bloedbad. Het grote voordeel van het vrouwencondoom is dat je ‘m voorafgaand aan het neuken in kunt doen. Je hoeft dus niet tijdens het seksen te stoppen. Daarnaast kan je ‘m na je vrijpartij ook nog even laten zitten.

Wanneer stoppen?
Wanneer je het alleen nog maar met elkaar doet, jullie je allebei hebben laten testen op soa’s en hiv, en beiden helemaal gezond zijn, is het pas veilig om het zonder condoom te doen. Onthoud dan wel dat je zwanger kunt raken. Wil je dat niet? Stap dan over op andere anticonceptie .