Seks & Drugs woordenboek

Coming-out

‘Uit de kast komen’. Oftewel: aan mensen vertellen dat je geen hetero bent, maar bijvoorbeeld wel homo, lesbisch of bi. De term bestaat omdat we er eigenlijk standaard vanuit gaan dat iedereen hetero is totdat je zelf aangeeft dat je een andere voorkeur hebt. Een coming-out is niet alleen een opluchting voor jezelf, maar vaak ook voor je omgeving.

Hoe je erachter komt
Erachter komen dat je geen hetero bent, duurt vaak even. Je twijfelt bijvoorbeeld over je gevoelens of bent bang voor de reactie van anderen. Daarom is het soms handig om erover te praten. Met iemand die je vertrouwt bijvoorbeeld. Doe je het liever geheel anoniem? Neem dan contact op met Sense .

Jouw coming-out
Ben je klaar voor je coming-out? Bedenk dan eerst aan wie je het wilt vertellen. Het liefst aan iemand waarvan je een positieve reactie verwacht (en die je kunt vertrouwen). Het kan ook zijn dat je het liever eerst aan je ouders verteld, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Heteronorm
Hetero’s hoeven eigenlijk nooit uit de kast te komen. Dat komt omdat hetero zijn voor de meeste mensen de standaard is. We noemen dat de heteronorm. Je hoeft je natuurlijk niet altijd aan te passen aan de heteronorm. Het is niet jouw verplichting om uit de kast te komen. Als je het niet wilt vertellen, dan komen mensen er vanzelf wel achter. Of niet.