Seks & Drugs woordenboek

Cocaïne

Cocaïne of coke is een wit poeder dat gesnoven wordt. Het smaakt wat bitter. Je wordt er scherp van en krijgt er meer energie van. Cocaïne zit in de bladeren van de cocaplant die vooral in Zuid-Amerika groeit. Cocaïne wordt via een chemisch proces uit de bladeren van de cocaplant bereid. Geestelijk is coke heel erg verslavend. Gebruikers geven aan dat ze er simpelweg niet af kunnen blijven. Oppassen dus.

Werking
Wanneer we het hebben over cocaïne dan gaat het over snuifcoke. Crack of basecoke is de bewerkte vorm van cocaïne. Als cocaïne gesnoven wordt, begint het al na enige minuten te werken. De effecten houden ongeveer een half uur aan. Tijdens het gebruik voel je je vrolijk en alert. Je denkt dat je snel en helder kunt denken en krijgt meer zelfvertrouwen. De prettige gevolgen zijn alleen maar van korte duur. Na een half uur is het voorbij en kan het zelfs omslaan in een somber gevoel, de neiging om dan weer te gebruiken is groot. Je wil meer. Dat maakt coke heel verraderlijk.

Risico’s
Cocaïne komt niet zonder risico’s. Naast dat het hartstikke verslavend is zorgt het voor hart- en bloedvatproblemen en bij veelvuldig gebruik wordt je neusschotje er ook niet beter op. De hartproblemen treden op doordat coke zorgt voor een verhoogde hartslag en vernauwde bloedvaten. Terwijl het hart meer zuurstof heeft krijgt het door de vernauwde bloedvaten juist minder. Het hart moet dus harder werken. Het langzamer stromende bloed zorgt er ook voor dat bloedcellen aan elkaar kunnen plakken en een klontje kunnen vormen. Gevaarlijk dus. Ook een overdosering of verslaving is een risico waar je rekening mee moet houden.

Gebruik
Ben je van plan om coke te gebruiken? Houd dan rekening met de volgende dingen:
- Coke wordt vaak versneden met andere (schadelijke) stoffen. Daarom is het goed om je cocaïne te laten testen, zodat je de zuiverheid weet.
- Gebruik het alleen als je je lichamelijk en psychisch goed voelt en niet om vermoeidheid/depressie tegen te gaan.
- Maak na het snuiven je neus en je snuifbuis goed schoon.
Combineren met alcohol of andere middelen is extra riskant en af te raden.

Dosering
Een veilige dosis is er niet. Zeker is dat de risico’s toenemen naarmate je vaker en meer per keer gebruikt. Hoeveel iemand snuift is zeer afhankelijk van zijn of haar ervaring. Van 1 gram coke worden vaak 10 tot 15 en soms zelfs 20 lijntjes gemaakt.