Seks & Drugs woordenboek

Chlamydia

De meest voorkomende geslachtsziekte is chlamydia. Het is een geniepige bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen van de penis of vagina en daar de boel behoorlijk kan ontregelen. Ook door anale en orale seks kun je in je anus of in je keel chlamydia oplopen. Als het op tijd wordt opgemerkt, is het makkelijk te behandelen.

Symptomen man
Het vervelende aan deze bacterie is dat de symptomen meestal niet heel duidelijk zijn. Mannen kunnen last hebben van pijn bij plassen en/of afscheiding uit de piemel.

Symptomen vrouw
Ook vrouwen kunnen wat afscheiding krijgen, pijn in de onderbuik of een tussentijdse doorbraakbloeding . Allemaal dingen die zeker bij vrouwen niet per se te maken hoeven hebben met een SOA, en daarom dus lastig te herkennen zijn.

Onvruchtbaar
Het is vooral voor (jonge) vrouwen heel belangrijk om er op tijd iets aan te doen als je denkt dat je besmet bent met chlamydia. Er worden per jaar ongeveer 1000 meisjes en jonge vrouwen onvruchtbaar door deze rottige ziekte. Wees dus alert op je lijf en gebruik altijd een condoom als je seks hebt met iemand die niet alleen met jou sekst. Wil je zeker weten dat je geen soa hebt? Maak dan een afspraak bij je huisarts of de GGD.