Seks & Drugs woordenboek

BDSM

BDSM is de verzamelnaam voor alles wat met bondage, discipline en sadomasochisme te maken heeft. Ongelijkheid in macht staat hierbij centraal: er is altijd een dominante (een dom) en een onderdanige (een sub). Anders dan dat veel mensen denken, is het niet zo dat de een de ander zomaar pijn doet. Soms gaat het alleen om macht uitoefenen en ondergaan. Fysieke pijn is niet altijd onderdeel van BDSM. Bij BDSM is het belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is. Daarom is het belangrijk dat de dom en de sub altijd goed afspreken wat ze beiden fijn vinden en willen.

BDSM voor beginners
Veel mensen zijn na een tijdje ‘vanilla seks’ (seks die ze al jaren zo gewend zijn) wel eens toe aan iets nieuws. De handboeien komen tevoorschijn, de een bindt de ander vast met een stropdas en er worden spannende opdrachtjes gegeven. Dit soort dingen vallen onder soft BDSM en kinks. Ben je dat station gepasseerd? Dan is het tijd voor het hardere werk. En daar is wel wat kennis voor nodig.

Tandje erbij
Kijk BDSM-filmpjes en onderzoek waar je (voorlopige) grens ligt. Ook zijn er verschillende beurzen en evenementen waar je alles over BDSM kan ontdekken. Heb je het idee dat je er helemaal klaar voor bent? Bespreek dit dan met je toekomstige BDSM-partner. Kan je die niet vinden? Zoek dan online verder. Er zijn verschillende websites waarop je mensen met dezelfde interesses kan vinden. Allerlei mensen doen aan BDSM. Er is dus altijd wel een speelmaatje dat bij je past. Goed om te melden: je hoeft niet te kiezen voor een dominante of onderdanige rol, je kunt ook beiden zijn, dan ben je een switch.

Hoe het echt zit
BDSM is bijvoorbeeld niet alleen een fysiek, maar zeker ook een mentaal spel. Een dominante probeert als het ware controle te krijgen over de geest van de sub. Zodat deze de dom volledig gehoorzaamt, tot de grens is bereikt. Daar is niks engs aan, het is wel spannend (en voor veel mensen ontspannend).Ook hoeft er geen seks plaats te vinden tijdens een BDSM-sessie.

Vooroordelen
Er bestaan een hoop misvattingen over BDSM. Dat mensen die hieraan doen niet sporen, een ongelukkige jeugd hebben gehad of iets fundamenteels missen in hun leven. Dit is allemaal onzin: als je naar een BDSM-party gaat, kom je een dwarsdoorsnede van de samenleving tegen. Zie BDSM-ers daarom als mensen die nieuwsgierig zijn en willen ontdekken.

Speelmaatje
Wil je de wereld van BDSM ontdekken, maar je partner niet? Probeer dan te bespreken of je een speelmaatje ‘mag’. Belangrijk is dan wel dat je vooraf goede afspraken maakt.