Seks & Drugs woordenboek

Baclofen

Baclofen is een spierverslapper die vooral door artsen wordt voorgeschreven bij spastische spierkrampen. Maar, het chemische middeltje zou ook gebruikt kunnen worden als anti-verslavingsmiddel. Het middel is chemisch verwant aan de partydrug GHB, maar de werking kan niet met elkaar vergeleken worden.

Baclofen lijkt in eerste instantie vooral een veelbelovend middel in de behandeling van een alcoholverslaving te zijn. Ook bij andere verslavingen zoals GHB en cocaïne zou het werken.

Alcoholverslaving
De Franse cardioloog Olivier Ameisen schreef in 2004 een boek over zijn alcoholverslaving en hoe hij met behulp van Baclofen helemaal clean werd. De maximale dosis loopt wat uiteen van 80 mg tot 120 per dag. Soms tijdelijk zelfs tot 270 mg. Het unieke aan dit middel is dat het het verlangen naar alcohol de kop indrukt. Dit zou ook werken bij cocaïne, heroïne, amfetaminen en nicotine. De motivatie om te gebruiken raakt weg in plaats van verminderd. Een fijne bijkomstigheid is dat er bijna geen bijwerkingen bij komen kijken – soms wat sufheid. 

Volgens Jellinek is er echter nog geen zekerheid dat het echt werk. Daarom is het nog niet geregistreerd als behandelmiddel in Nederland. Om die reden adviseert Jellinek het (vooralsnog) niet.