Seks & Drugs woordenboek

Anorgasmie

Als je anorgasmie hebt, betekent dit dat je niet kunt klaarkomen. Daar is niks geks aan; veel mensen (en vooral vrouwen) hebben er last van. Wel is het jammer als het je niet lukt om klaar te komen. Één troost: met de juiste hulp kan je ervan afkomen.

Twee categorieën
Anorgasmie is te verdelen in twee categorieën: primaire en secundaire anorgasmie. Primaire anorgasmie betekent dat je nog nooit een orgasme hebt gehad, ook niet door masturbatie . Secundaire anorgasmie houdt in dat je eerst wel kon klaarkomen , maar nu niet meer.

101 oorzaken
Anorgasmie kan echt allerlei oorzaken hebben. Om er maar een paar te noemen: angst om betrapt te worden, ruzie met je partner, schaamte, een partner die niet doet wat jij fijn vindt, het slikken van antidepressiva, angst voor controleverlies, concentratieproblemen, niet op durven gaan in het moment, seksueel misbruik , zenuwblokkades, een zwakke bekken of een, verstoorde hormoonhuishouding. De meeste mensen kunnen van hun anorgasmie afkomen door therapie.

Hoe kom je ervan af?
Voor veel mensen is anorgasmie taboe: ze durven er niet over te praten en zoeken geen hulp. Dat is onnodig, want het kan iedereen overkomen en er is zeker wat aan te doen. Je huisarts of een  seksuoloog  kan je helpen met het vinden van de juiste behandeling of therapie.

Meer weten?
Denk je dat je anorgasmie hebt? Bedenk dan dat er nog heel veel andere mensen zijn die dit ook hebben. Wil je er met iemand die je niet kent over praten? Neem dan (volledig anoniem) contact op met de sense.