Seks & Drugs woordenboek

Amfetamine

Speed dus. Of pep. Amfetamine is een oppeppend middel dat in het lab wordt gemaakt. Het is verkrijgbaar als pil of poeder en is vaak vermengd met andere stoffen, zoals cafeïne.

Je kan speed slikken, snuiven of spuiten. Speed snuiven is heel schadelijk voor je neus. Het neusslijmvlies kan gaan ontsteken, er kunnen chronische ontstekingen aan de luchtwegen ontstaan, er kan een gaatje in het neustussenschot aan overgehouden worden, je kan chronisch verkouden worden en last krijgen van bloedneuzen. Ook je reuk, geur en smaak gaan achteruit.

Daarom kan speed beter geslikt worden (in een bommetje: poeder in een dichtgevouwen vloeitje) dan gesnoven worden. Maar speedgebruikers hebben over het algemeen een voorkeur voor snuiven. Want via het neusslijmvlies wordt speed sneller opgenomen dan wanneer het geslikt wordt (in een bommetje). Echter, speed werkt lang door en dus maakt het feitelijk weinig uit of iemand heel snel of iets minder snel effect voelt. Het uiteindelijke effect blijft hetzelfde.

Met andere woorden: snuiven werkt dan wel iets sneller dan slikken, maar de negatieve gevolgen zijn groter.

Gebruik
- Ben je van plan om speed te gebruiken? Houd dan rekening met de volgende dingen:
- Je kunt speed op verschillende manier gebruiken; snuiven is de meest gebruikte manier.
- Natte speed bevat oplosmiddelen die schadelijk en extra risicovol zijn.  Om deze risico’s te verminderen is het beter om eerst de speed te laten drogen.
- De effecten houden gemiddeld zo’n 5-8 uur aan. Na-effecten kunnen nog 12 uur na inname ervaren worden.
- Gezien de lange duur van speed is bijnemen geen aanrader. Dit verlengt de trip en kan ervoor zorgen dat je niet kunt slapen.
- Combinatiegebruik is riskant en onvoorspelbaar.

Dosering
Sterkte van amfetamine is uiteenlopend, waardoor het lastig is om de juiste dosering te bepalen. Laat je drugs testen om hierachter te komen. Afhankelijk van de gebruiker, de manier van gebruiken en de sterkte van de speed is een gebruikelijke dosis tussen de 5-40mg.

Risico’s
- Oververhitting (hyperthermie). Neem voldoende rust in koelere ruimte en drink max 2 glazen water/frisdrank per uur.
- Verhoogde kans op hartproblemen.
- Verslaving.
- Psychische klachten en kater.

Kijk hier hoe Rens reageert op speed: