Sfeerfoto van Spuiten en Slikken
Spuiten en Slikken

Spuiten en Slikken

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 17.00 een nieuwe aflevering opyoutube

Vind hier jouw dagelijkse dosis seks en drugs! Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn er nieuwe afleveringen van De Seksmobiel, Emma's Peepshow en Drugslab te vinden op onze site.

VOLG ONS

Spuiten en Slikken

Seks & Drugs woordenboek

Aids

Aids wordt veroorzaakt door een virus dat hiv heet. Tegenwoordig is het hiv-virus bij een goede behandeling niet overdraagbaar. Zelfs niet bij onbeschermde seks of bloedcontact. Maar goed, dan moet je dus wel weten dat je hiv hebt én de juiste behandeling krijgen.

Niet te vroeg juichen
Veel mensen weten niet dat ze het hiv -virus bij zich dragen. Zij worden er dus ook niet tegen behandeld. Het kan daarom zomaar gebeuren dat één van je bedpartners hiv heeft. Gebruik daarom altijd(!!) een condoom als je gaat seksen.

Ga je dan dood?
Behandel je hiv niet goed? Dan kan je aids krijgen. Het hiv-virus tast namelijk je immuunsysteem aan. Als je lichaam zich niet meer kan beschermen tegen virussen en bacteriën en je daardoor ziek wordt, dan noem je het aids. Dit kan dodelijk zijn, maar het hoeft niet. In Nederland zijn er voor iedereen goede medicijnen beschikbaar. In andere landen is dat niet altijd zo. Daarom sterven er wereldwijd elke dag 2.700 mensen die hiv hebben aan de gevolgen van aids.

En dan nog even wat anders…
Iedereen kan hiv krijgen, dus niet alleen mannen die seks hebben met mannen. Mensen vinden het vaak moeilijk om over hiv en aids te praten en er zijn daarom ook vaak veel onduidelijkheden over. Het is belangrijk om te weten dat hiv niet zo besmettelijk is als je misschien denkt. Je kan gewoon zoenen, van dezelfde vork eten en met ze knuffelen. Hiv is namelijk niet overdraagbaar via speeksel of huidcontact.

Wil je meer weten of heb je vragen over aids? Neem dan (volledig anoniem) contact op met Sense.

Artikelen

Afbeelding van Chris was 22 toen hij hiv kreeg: 'Dit kan niet waar zijn'

Chris was 22 toen hij hiv kreeg: 'Dit kan niet waar zijn'

30 nov 2018
Afbeelding van Test thuis of je hiv hebt

Test thuis of je hiv hebt

27 jul 2017
Afbeelding van Gwen op pad met de hiv-bus

Gwen op pad met de hiv-bus

21 apr 2017
Afbeelding van Aflevering 5: Soa-crisis & Drugs Task Force

Aflevering 5: Soa-crisis & Drugs Task Force

18 apr 2017
Sfeerbeeld BNNVARA programma's