Seks & Drugs woordenboek

4-MMC

Miauw miauw, bubble, mefedron, mephedrone of 4-MMC is een amfetamine-achtige stof. Je koopt het als kristal, poeder of capsule.

Het kwam in 2009 op de markt in Engeland, waar het werd verkocht als badzout of voedingsmiddel voor planten. Maar dit bleek een truc om de wet te ontduiken, ook in Nederland. Het kwam in Nederland vooral voor omdat MDMA moeilijk te krijgen was en het een van de stoffen was die als vervanging in XTC werd gestopt. Er was weinig tot geen onderzoek naar gedaan en de lange termijn effecten zijn nog niet bekend. Eigenlijk ben je dus je eigen proefkonijn als je het gebruikt. 

Effecten
4-MMC werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderend. Gebruikers voelen zich euforisch, energiek, tintelend, waarderen muziek beter, zijn open en krijgen neiging op veel te praten. Het effect wordt wel omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne . Lichamelijke effecten van miauw miauw zijn: stijging van bloeddruk, verhoging lichaamstemperatuur, zweten, droge mond, grote pupillen, moeilijkheden met plassen, stijve kaken waardoor tanden op elkaar worden gedrukt en soms wazig zien.

Werking
Na het slikken van een pil, capsule of bommetje (poeder in een vloeitje) begint het na 15 tot 45 minuten te werken. De werkingsduur van miauw miauw is 1,5-3 uur. Bij snuiven werkt het na enkele minuten. De werkingsduur is 45 minuten a 1,5 uur. Nadat het uitgewerkt is kunnen mensen nog een paar uur lang niet slapen. Mensen zijn dan erg geneigd om bij te nemen. Deze craving gaat soms zo ver dat mensen doorgaan tot het pakje helemaal op is.

Bijwerkingen
Met name bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Gebruikers melden hoofdpijn, hartkloppingen, verwardheid, angst en paranoia. Ook hebben ze last van misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, transpiratie, pijn in de hartstreek en neusbloedingen (bij snuiven). Verder worden slapeloosheid, verminderde concentratie gemeld. Opvallend is dat sommige gebruikers bij hoge doseringen last kregen van paarse knieën en ellebogen. Dit duidt mogelijk op vaatvernauwing of een auto-immuunziekte. Zolang hier geen duidelijkheid over is wordt gebruikers met deze klachten aangeraden direct te stoppen met gebruik en naar een arts te gaan.

Verslaving
Met name bij snuiven kan mephedrone of miauw miauw verslavend werken. De roes en de daaropvolgende dip zorgen voor een sterk verlangen om opnieuw te gebruiken. Bij veelvuldig gebruik treedt tolerantie op. De effecten worden minder gevoeld en dosis moet omhoog. Gebruikers nemen vaak meer dan ze van plan waren.

In mei 2012 is mephedrone opgenomen in de Opiumwet en op lijst 1 geplaatst. Mephedrone valt dus onder harddrugs. Bezit, productie en verkoop zijn strafbaar.