Seks & Drugs woordenboek

4-MA

We hebben het hier niet over je moeder, maar over 4-methylamfetamine. Een heel gevaarlijk stofje, dat kan ontstaan bij het produceren van speed (amfetamine). Het is niet zo dat je bij je dealer vraagt om 4-MA. Gebruikers kopen speed en weten niet dat er soms 4-MA in kan zitten. Het is een vervuiling van speed maar komt nauwelijks meer voor.

4-MA lijkt op speed , maar is veel gevaarlijker. Bij het gebruik van 4-MA komt er veel meer serotonine vrij (in vergelijking met speed), wat kan leiden tot oververhitting. Daarnaast merken gebruikers minder van de effecten van speed als er 4-MA in zit, waardoor ze geneigd zijn meer te gaan slikken.  

Als je speed koopt kan je met het blote oog niet herkennen of er 4-MA in zit. Altijd laten testen dus! In 2012 zat er 4-MA in zo’n 10-20 procent van alle speed die bij testservices werd aangeboden. Recent is het niet meer aangetroffen in speedsamples.

Er zijn enkele sterfgevallen bekend (vier in 2011 en één in 2012) van personen met 4-MA in het bloed. 4-MA staat op Lijst 1 van de Opiumwet.