Seks & Drugs woordenboek

4-FMP

4-FMP is een amfetamine-achtige drug die je kan vergelijken met MDMA. Andere namen zijn 4-FA, 4-fluoramfetamine, 4-Fluor, 4-FMP, 4-Flava, of Flux. Het is een relatief nieuwe drug. Waar er eerst nog niets bekend was over de werking en risico’s waarschuwen Trimbos en Jellinek nu voor risico’s op hersenbloedingen en hartproblemen. Oppassen dus!

Werking
4-FMP wordt vaak een soort XTC-light genoemd. Als het goed gaat voel je je net als bij XTC energiek en vrolijk. Je hebt behoefte aan contact, praten en intimiteit. Maar het idee dat het een soort XTC-light is blijkt onzin. Denk dus niet te makkelijk over het gebruik. Gevolgen kunnen hoofdpijn, hersenbloedingen, hartproblemen en je kunt er zelfs aan doodgaan. Na gebruik hebben veel mensen last van een dip. Ze voelen zich somber en leeg. Deze depressieve gevoelens kun je dagen en soms wel weken na het gebruik voelen.

Risico’s
Een paar mensen hebben al meegemaakt hoe gevaarlijk 4-FMP eigenlijk is, zij kunnen hun 4-FMP ervaring niet meer navertellen. Wanneer je het dan toch hebt gebruikt is het heel belangrijk dat je je lichaam goed in de gaten houdt. Een groot risico van 4-FMP is dat de klachten bijvoorbeeld een beetje hoofdpijn, of een beetje verhoging van de bloeddruk in de eerste instantie niet zo erg lijken. Deze klachten kunnen onverwacht omslaan in levensbedreigende situaties, zoals een hersenbloeding. Wanneer je klachten of hoofdpijn hebt is het belangrijk dat je meteen naar de plaatselijke EHBO of de huisarts gaat. Wees dan ook eerlijk over wat je gebruikt hebt, dan kunnen ze je het beste helpen.

Ook de volgende dingen kunnen voorkomen:
- Misselijkheid en overgeven
- Moeite met slapen
- Hoofdpijn
- Hersenbloeding
- Hartproblemen

Gebruik
- 4-FMP komt het meest voor in de vorm van poeder of pillen. In poedervorm wordt het meestal in een capsule gedaan maar soms wordt het ook gesnoven.
- De setting heeft, zoals bij de meeste drugs, invloed op de ervaring en uitwerking.
- Bijnemen maakt het niet beter. Het zorgt er vooral voor dat je langer wakker blijft en je kan er hoofdpijn van krijgen. Neem geen hoge doseringen en neem niet bij. De kans op vervelende gevolgen neemt dan flink toe.

Dosering
Een normale dosering is 80 tot 140 mg. Daar ervaar je zo’n 4 tot 5 uur effect van, maar er zijn ook mensen die hebben aangegeven dat de na-effecten tot meer dan 12 uur kunnen duren. Snuif je 4-F? Dan is de helft nodig. Het kickt dan namelijk sneller in. 

Hier zie je hoe Gwen reageerde op 4-FMP.