Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Veilige seks voor vrouwen die het met vrouwen doen

  •  
04-10-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
5680 keer bekeken
  •  
vrouwen die met vrouwen seksen
Seksuele voorlichting is vaak gericht op seks met penetratie. Je krijgt een plaatje van een man en een vrouw te zien. De vagina en de penis worden aangewezen. Er wordt verteld dat de penis in de vagina moet en dat je eventueel ook anaal kan seksen. En je krijgt de boodschap als je penetreert: gebruik altijd een condoom want anders word je zwanger of krijg je enge soa’s. En dat is allemaal leuk en aardig, maar als je een vrouw bent die het met vrouwen doet, heb je daar natuurlijk he-le-maal niks aan.
Hoe zit dat dan?
Het risico op een soa is relatief groter wanneer er een penis meedoet, maar je kan een soa ook doorgeven van vagina op vagina. En daar wordt heel erg weinig aandacht aan besteed. In onderzoeken naar soa’s worden vrouwen die het met vrouwen doen vaak niet eens genoemd. We spraken een aantal vrouwen en zij gaven ook aan dat er erg weinig voorlichting wordt gegeven.
Ayla: “Ik heb wel seksuele voorlichting gekregen, maar niet op school. Ik zit zelf bij een LGBT-studentenvereniging en tijdens een jaarlijks evenement kwam iemand van de GGD voorlichting geven. Maar buiten dat nooit eigenlijk.”
Annemarie: “Ik heb het zelf opgezocht, maar dat was zeer gelimiteerd. Je leest dan al snel over beflapjes en dat wordt dan altijd een beetje lacherig gebracht. En je kan ze ook nog eens nergens kopen. Ook is seks tussen vrouwen niet altijd oraal. Het wordt een beetje zo gebracht van ‘Ah, eigenlijk loop je geen risico dus why bother’.”
Denise: “Nee, en als er al iets van ‘voorlichting’ gegeven werd dan was het meer in de vorm van een grapje over beflapjes. Als ik er over nadenk merk ik dat ik dat zelf ook doe, beflap-grapjes maken. En je gebruikt ze trouwens in de praktijk ook niet echt. Sowieso zijn ze heel lastig te krijgen.”
Beflapjes
‘Gebruik een beflapje tijdens het beffen’ is dus vaak de voorlichting die gegeven wordt. Voor Spuiten en Slikken zijn we daar weleens naar opzoek gegaan, maar geen van de winkels die we bezochten had ze. Uiteindelijk bestelden we ze via een seksshop en moesten we bijna een week wachten. Je kan natuurlijk zelf een beflapje maken van een condoom . En we moeten natuurlijk zeggen dat je zo’n lapje moet gebruiken, maar hoe realistisch is het dat dit ook echt gebeurt? Hoogstwaarschijnlijk niet echt. Toch is het belangrijk om te weten dat beffen echt alleen veilig is als je zo’n lapje gebruikt. Of wanneer je zeker weet dat de ander soa- en infectievrij is. Hierbij is vertrouwen dus erg belangrijk. Maar, kan je een one night stand op haar woord vertrouwen? Niet echt, helaas…
Soatesten
Uit onderzoek blijkt ook dat weinig vrouwen die met vrouwen seksen zich regelmatig laten testen op soa’s. Dit kwam ook naar voren tijdens onze interviews.
Annemarie: "Wat ik vervelend vind is dat weinig vrouwen zich laten testen. Ik doe dit zelf wel. Je wordt dan wel een beetje weggelachen bij de huisarts. Je wordt in ieder geval niet gestimuleerd om je te laten testen.”
Denise:  “Je denkt er niet echt over na eigenlijk. Ik heb me ook nog nooit laten testen. En ik heb eigenlijk ook nog nooit van een lesbienne gehoord dat ze zich had laten testen.”
Doe maar wel
Toch is het belangrijk om jezelf af en toe te laten testen op soa’s als je verschillende bedpartners hebt. Zo’n 70% van de vrouwen merkt bijvoorbeeld niet dat ze chlamydia  hebben. Maar ondertussen kan je de soa wel oraal en vaginaal doorgeven. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer soa’s die je kan oplopen .
Hoe dan
Kort gezegd kan je van alles wat van vagina naar vagina of van mond naar vagina gaat een soa krijgen. Wees je hier bewust van. Was seksspeeltjes altijd goed of gebruik een condoom. En ga niet van vagina naar vagina zonder je handen of het speeltje te wassen. Of doe een condoom om het speeltje en wissel die als je van vagina wisselt. Zorg dat je ook altijd wisselt van condoom om je speeltje als je wisselt van vaginaal naar anaal en andersom.
Hoe vaak komen soa’s voor?
Daar is weinig over bekend. Maar in ieder geval minder vaak dan onder seks met piemels. En ook de vrouwen die we interviewden gaven aan weinig over soa’s te horen van vrouwen die met vrouwen seksen.
Ayla: “Volgens mij valt dat best wel mee. Waar ik wel regelmatig iets over hoor is orale herpes. En je kan natuurlijk schurft krijgen . Echter kan je daar vrijwel niks tegen doen.”
Annemarie:  “Ik hoor het eigenlijk weinig. Wat ik wel vervelend vind is dat je als biseksuele vrouw snel gezien wordt als een bron van soa’s. Alsof je alleen soa’s van mannen kan krijgen. Dat is natuurlijk onzin. Lesbische vrouwen krijgen net zo goed soa’s.”
Denise:  “Het komt volgens mij heel weinig voor. Ik hoor weleens over infecties, maar niet over soa’s. Maar goed, ik hoor ook van niemand dat ze zich getest hebben. En die infecties hadden volgens mij te maken met vaginale zeepjes. Dat vrouwen denken: ‘ik was het even’, maar dat moet je dus juist niet met zeep doen. Daar kan je infecties van krijgen.”
Praktische tips
Soa’s komen dus minder vaak voor, maar je kan ze alsnog op veel verschillende manieren oplopen. En er zijn geen soa’s uitgezonderd voor vrouwen die met vrouwen seksen. Zorg dus dat je de kans op een soa zo klein mogelijk maakt. En laat jezelf testen als je onveilige seks hebt gehad. Alleen dan weet je zeker dat je geen drager bent. En tot slot nog een paar tips van de vrouwen die we interviewden:
Niet meteen oraal
Ayla: “Doe geen orale seks met one night stands. En als je seksspeeltjes gebruikt, maak die dan goed schoon of gebruik verschillende condooms als je seks hebt gehad. Praat er ook over, dat is echt belangrijk. Wees er open over.”
Communicatie is key
Annemarie: “Zorg dat je schone handen hebt. Maar was ze niet vlak voor je aan de slag gaat met antibacteriële shit want dat doet pijn. Gewoon zeep en water en daarna afdrogen. Communicatie is vooral heel belangrijk. Vraag dus altijd even wanneer diegene zich voor het laatst heeft getest. En doe zelf ook af en toe een test. En als je iemand gaat beffen: check de vagina eerst even. Sterke afscheiding, korsten en penetrante lucht betekenen: niet doen.
Het is trouwens ook belangrijk dat je bewust bent van het risico op HPV . Dat is seksueel overdraagbaar, veel mensen hebben het zonder het te weten en je kan er baarmoederhalskanker van krijgen. Je kan worden ingeënt als je jong bent, maar als je niet bent ingeënt is het slim om je daar een keer op te laten testen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.