Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Series over drugs die je gezien moet hebben

17-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3948 keer bekeken
  •  
hh3-promo-a097c022-120101-r3wq1-4361-594523
Week vijf. En we zitten nog steeds thuis. Dus was kijkinspiratie kan ongetwijfeld geen kwaad. En omdat we graag in ons eigen straatje blijven, hebben we een lijstje gemaakt met de beste series over drugs. Dat wordt bingen dit weekend. Graag gedaan: 

Internationaal 

Breaking Bad
Deze serie moet bovenaan de lijst. Heb je ‘m nog niet gezien? Foei. Breaking Bad is namelijk één van de meest indrukwekkende series ooit. Scheikundeleraar Walter White krijgt aan het begin van de serie te horen dat hij ongeneeslijk ziek is en niet lang meer te leven heeft. Om te zorgen dat hij zijn gezin met genoeg geld achterlaat, gebruikt hij zijn kennis van scheikunde om crystal meth te produceren. Langzaam verandert Walter van scheikundeleraar naar drugsbaron, met alle gevolgen van dien.  

Narcos  
Ook deze serie kan niet ontbreken. De eerste twee seizoenen van Narcos gaan over de jacht op drugsbaron Pablo Escobar. Het hoofd van het Medellín kartel in Colombia, eind jaren ‘70 een van de grootste en meest gewelddadige drugsorganisaties ter wereld. De serie is deels gebaseerd op feiten. Je krijgt een kijkje in het leven van Escobar zelf en volgt twee DEA-agenten die de taak hebben hem uit te schakelen. 

The Pharmacist 
Deze vierdelige Netflix Original docuserie volgt het verhaal van Dan Schneider, een apotheker uit Louisiana. Als zijn zoon wordt vermoord tijdens een mislukte drugsdeal in een achterstandswijk in New Orleans wordt het zijn missie om de dader op te sporen. In zijn zoektocht stuit hij op corruptie in de farmaceutische industrie en krijg je een kijkje in de opiatencrisis in Amerika rond 1999. Een crisis die tot op de dag van vandaag gaande is. 

Dope 
Deze documentaireserie laat ‘the war on drugs’ zien vanuit het perspectief van de politie, dealers en gebruikers. Fun fact: tijdens opnames voor het derde seizoen met drie drugshandelaren werd een inval gedaan door de Nederlandse politie. 

Nederlands 

Hollands Hoop 
Een spannende serie met in de hoofdrol Fokke Augustinus. Nadat hij het boerenbedrijf van zijn vader erft, verhuist hij met zijn vrouw en kinderen naar het Groningse platteland en begint er een drugsorganisatie. De boerderij blijkt namelijk een perfecte dekmantel. In drie seizoenen volg je hoe het uitgestorven dorp verandert in Fokke’s drugsimperium. 

Mocro Maffia 
Een misdaadserie over de drie vrienden Romano, Potlood en De Paus, die beginnen met kleine criminaliteit maar uiteindelijk de hele cocaïnehandel van Amsterdam overnemen. Als de vriendengroep uit elkaar valt ontstaan rivaliserende bendes, die elkaar zonder slag of stoot liquideren. Hoewel de serie fictief is, lijken er ook verwijzingen naar de realiteit te zijn. Zoals een scène waarin een afgehakt hoofd op een schoolplein wordt gevonden, die refereert naar het afgehakte hoofd dat in 2016 gevonden werd voor een Amsterdamse shisha-lounge. Hoe dan ook: de onderwereld van Amsterdam speelt de hoofdrol in deze serie. Het tweede seizoen is net uit. 

The Cocaine Trail
In dit programma reizen zes recreatieve cocaïnegebruikers af naar Colombia om met eigen ogen te zien welke route hun pakje coke aflegt en wat er allemaal bij komt kijken voordat het kan worden gebruikt. Ze komen erachter hoe drugsgeld wordt witgewassen en worden geconfronteerd met het lot van drugsverslaaden. En jij kijkt mee. 

Undercover 
Het is de eerste Netflix Original van Nederlandse bodem. Het thema: de drugsproblematiek in Noord-Brabant en Limburg. Volgens de serie ‘het Colombia van de xtc.’ In deze (grotendeels fictieve) misdaadserie volg je drugscrimineel Ferry Bowman, één van de grootste xtc-producenten ter wereld. De serie speelt zich af op een camping in Limburg, waar twee undercoveragenten infiltreren in het leven van de drugsbaas.

Drugslab Extra
Onze eigen YouTube-serie mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Hoewel Nellie, Bastiaan en Dzifa inmiddels gestopt zijn met het maken van video’s, hebben ze een groot archief aan video’s achtergelaten. Bastiaan ging undercover straatdealer en versneed coke met een Amsterdamse drugsdealer, Nellie interviewde de drugsverslaafde Paulien en Dzifa ging door de achterdeur van de coffeeshop. Drugslab Extra geeft je een kijkje in de wereld rondom drugs. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.