Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Seks tijdens de ramadan

18-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
29198 keer bekeken
  •  
SEKS TIJDENS RAMADAN

Het is Ramadan. En veel mensen weten dat er overdag niet gegeten en gedronken mag worden in deze maand. Maar de ramadan staat voor veel meer dan alleen niet eten en drinken. Het draait om medeleven, liefdadigheid maar ook discipline. Er zijn daarom ook veel interpretaties over seks en masturberen tijdens de ramadan. Want mag je seks hebben? Hoe zit het nou met zonsondergang? En wat verandert er na de ramadan? Dit zijn veelvoorkomende vragen waar iedereen anders naar kijkt. Cem, Mehmet, Dayla en Eliza vertellen hoe zij dit ervaren. 

Wat betekent de ramadan voor jou?

Cem: Geloof is op het moment het middelpunt van m’n leven. Ik sta tijdens ramadan ook stil bij het verbeteren van mezelf, en ik waardeer de tijd met mijn familie meer. 

Mehmet: Het is iets wat mij vanuit huis is meegegeven, dus ik doe gewoon mee. Ik voel me in deze periode het meest verbonden met het geloof.

Dayla: De ramadan is voor mij een maand van rust. De ramadan heeft er ook voor gezorgd dat ik me meer ben gaan inzetten voor liefdadigheid.  

Eliza: De ramadan draait bij mij vooral om familie en reflecteren op jezelf. Goede gewoontes waar ik bij stilsta zijn bijvoorbeeld niet liegen, niet roddelen en jezelf verbeteren als persoon. 


Hoe sta je tegenover seks?

Cem: Ik vind persoonlijk dat het niet kan vóór het huwelijk. Iedereen maakt zelf zijn eigen keuzes maar ik heb voor mezelf besloten dat ik dat niet wil. 

Mehmet: Ik sta zelf niet achter maagd blijven tot het huwelijk omdat ik het niet realistisch vind in deze tijd. Vroeger was het normaal om op je vijftiende of zestiende te trouwen. Tegenwoordig ben je met geluk op je vijfentwintigste getrouwd en dat maakt het moeilijker. Maar ik heb zeker wel respect voor de mensen die zich eraan houden.

Dayla: Het mag niet, maar ik snap dat het lastig is om je eraan te houden. Ik sta er persoonlijk wel voor open als ik een relatie heb.

Eliza: Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen. Ieder mens heeft hormonen, het gaat er om wat je ermee doet. 


Ben je seksueel actief tijdens de ramadan?

Cem: Nee en ook ervoor niet. Ik weet waar ik het voor doe en vooral tijdens de heilige maand zou ik daar niet voor open staan. 

Mehmet: Ja. Ik vind persoonlijk dat je buiten de ramadan net zo slecht bezig bent als tijdens de ramadan omdat het sowieso niet mag. Ik houd wel rekening met zonsondergang. Ik heb één keer gehad dat ik het tijdens het vasten had gedaan en dat was dan ook meteen de laatste keer. Daar had ik wel oprecht spijt van. 

Dayla: Momenteel niet.  

Eliza: Toen ik in een relatie zat is dat wel eens gebeurd. Ik heb toen wel rekening gehouden met zonsondergang maar voelde me alsnog heel schuldig. 

 

Masturbeer je tijdens de ramadan?

Cem: Nee. Masturbatie mag sowieso al niet en het kan verleidelijk zijn. Maar je moet gewoon in je achterhoofd houden waar je de verleiding voor weerstaat. 

Mehmet: Niet echt, maar het is wel in het verleden wel gebeurd. Ik vind dat iedereen zichzelf daarin moet vinden. Als ik het zou doen is het na zonsondergang. 

Dayla: Nee, dat is mij niet gebeurd. 

Eliza: Nee. 

 

Hoe verandert jouw (seks)leven na de ramadan? 

Cem: Niet. Ik wil persoonlijk geen seks voor het huwelijk omdat ik trouw ben aan de islam. 

Mehmet: Persoonlijk verandert er voor mij niet veel. Ik hoop dat als ik ouder ben ik wel serieuzer erin kan worden. 

Dayla: Rondom ramadan steekt mijn seksleven alleen anders in elkaar als ik een relatie heb.

Eliza: Ik probeer er wel meer rekening mee te houden om tijdens de ramadan mezelf te verbeteren en dat ook mee te nemen. Het is sowieso als je jong bent soms moeilijk om te bepalen waar je precies staat in het geloof en tijdens ramadan geeft het me toch een bepaalde rust om daarmee bezig te zijn. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.