Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Is mijn vagina normaal?

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66505 keer bekeken
  •  
schaamlippen
In De Seksmobiel beantwoordt Jurre samen met een BN’er, YouTuber of artiest allerlei seksvragen. En dat doet hij zo goed mogelijk. Maar sommige vragen worden zó vaak ingestuurd dat ze net iets meer aandacht verdienen. Daarom beantwoorden we hier de meest gestelde vragen uit de Seksmobiel. En deze week is dat de vraag: “Help, ziet mijn vagina er wel normaal uit?”.
Ben jij onzeker over je vagina? Je bent niet de enige. Veel vaginabezitters vragen zich af of hun exemplaar wel normaal is. Onze Seksmobiel-inbox stroomt over met vragen over bruine, lange of ongelijke schaamlippen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, dit is allemaal normaal. Maar blijf vooral even verder lezen, dat verdient je vagina!

Roze, paars, bruin. Rimpelig, bobbelig of glad. Lang of kort. Groot of klein. Je vagina en je schaamlippen kunnen allerlei vormen, kleuren en maten hebben. En we hebben het er eigenlijk nooit over met z’n allen. Zonde! Tijd voor een kut-kwartiertje.

De kleur
Je hebt twee soorten schaamlippen. De kleine of binnenste schaamlippen, en de grote of buitenste schaamlippen. De buitenste schaamlippen zijn eigenlijk de (behaarde) huidplooien aan de binnenkant van je bovenbenen. De binnenste schaamlippen zitten (zoals de naam al zegt) daar weer binnen. Je schaamlippen kunnen een andere kleur hebben dan de rest van je lichaam. Het is dus heel normaal als je een lichte huid, maar donkere schaamlippen hebt of andersom. Vaak zijn je binnenste schaamlippen roze, rood, paars of bruinig. Ze kunnen trouwens je hele leven blijven veranderen van kleur, doordat je ouder wordt of bijvoorbeeld door een zwangerschap.

De vorm
Je buitenste schaamlippen liggen vaak tegen elkaar aan als je niet opgewonden bent. Zo beschermen ze je precious en gevoelige binnenste lippen. Als je opgewonden raakt zwellen je buitenste lippen op en gaan ze wat meer uit elkaar liggen. Die buitenste lippen bevatten wat vet, en zijn daarom dikker dan je binnenste lippen die geen vet hebben. Daardoor zijn die wat slapper en dunner, en kunnen ze meer gaan ‘hangen’. Symmetrisch zijn ze bijna nooit. Dus geen zorgen als je linkerlip graag wat lager hangt dan de rechter. Of andersom.

De lengte
In pornofilms zie je bijna altijd de perfecte barbie-vagina. Hele symmetrische, perfect gladde vagina’s met hele kleine schaamlippen. Maar surprise surprise: zo ziet de gemiddelde vagina er niet uit. Veel vagina’s die je online ziet worden gephotoshopt of zo geprept dat ze er niet meer realistisch uitzien. Bij veel vrouwen zijn de binnenste schaamlippen langer dan de buitenste schaamlippen, waardoor ze er een stukje onderuit kunnen hangen. Maar er zijn ook vrouwen waarbij de binnenste lippen helemaal in de buitenste lippen gevouwen zitten. Het is doodnormaal dat de één kleinere binnenste dan buitenste schaamlippen heeft en de ander precies het tegenovergestelde heeft.

Lang verhaal kort: bijna elke kleur, vorm of lengte is normaal. Pas als je iets voelt, ruikt of ziet wat je niet eerder opviel moet je even langs de huisarts of GGD. Ook als je binnenste schaamlippen zo lang zijn dat je last krijgt bij het fietsen, sporten of dragen van spijkerbroeken kan je huisarts je misschien helpen. Maar als dat allemaal niet het geval is: omarm je lippen! Ze horen bij jou en zijn prachtig. #loveyourlips

Heb jij nou ook een vraag? Stuur ‘m naar deseksmobiel@bnnvara.nl en we helpen je graag!
Delen: