Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Feiten en fabels: XTC

  •  
02-12-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
30091 keer bekeken
  •  
#ditmoetjeweten_664856015.png
Er wordt van alles gezegd over XTC. Is het nou veilig of hoe zit dat? Gelukkig zijn er instanties die daar onderzoek naar doen. Het Trimbos bijvoorbeeld. En dat is vet chill. Want zij maken lijstjes met wetenschappelijk onderbouwde feiten en fabels. #handig
Vrouwen zijn gevoeliger voor de directe effecten van ecstasy
= FEIT
Vrouwen reageren anders op XTC dan mannen. Waarom? Dat weten we niet precies. Maar het is wel klinisch aangetoond. Ook duurt het langer voor het ‘t lichaam uit is. Omdat vrouwen zachte boobs en billen hebben, bestaat hun lichaam relatief uit meer vet. Hierdoor is het vochtvolume lager, waardoor MDMA zich over een minder groot volume kan verdelen. En loopt de concentratie MDMA in het bloed sneller op.
Het is beter om een halfje te nemen en als dat goed valt nog een halfje.
= FEIT, MAARRR
Voor de meeste gebruikers is het ‘beter’ om eerst een halfje of kwartje te poppen. Zeker met die radicaal zware pillen van de laatste jaren. Maar het kán ook fout gaan. In 2015 zijn er drie vrouwen overleden na hun tweede halfje. Alle drie werden ze direct na hun tweede halfje onwel. Maar omdat het dírect na het tweede halfje was weet je niet of dat de oorzaak was. Het duurt namelijk even voor je lichaam het opneemt.

Van die pillen is bekend dat er alleen MDMA in zat. Hoe sterk ze waren weten we niet. Ook is niet gecheckt hoeveel MDMA er in hun bloed zat. Het kan zijn dat de pillen enorm sterk waren en dat hun lichaam de MDMA niet goed afbrak. Dus wat de échte oorzaak was? Dat is moeilijk te zeggen. Maar de tweede dosis kan net dat extra zetje zijn geweest.

Laat je pillen dus altijd eerst testen. En reken niet standaard in halfjes of kwartjes. Bereken één á anderhalve milligram MDMA per kilo lichaamsgewicht. Of dat een halfje, een kwartje of zelfs minder is ligt aan de pil. Ook is bijnemen omdat je na een uur niks voelt is een kut idee. Het kan namelijk lang duren voor je iets voelt. Heb geduld en neem pas bij na je piek als het effect afneemt. De kans is groot dat je anders zo eindigt:
Van pure MDMA gaat niemand dood
= FABEL
Voor hoeveel doden XTC heeft gezorgd is onbekend. Maar er zijn ‘aanwijzingen’ dat dit aantal sinds 2009 alleen maar is gestegen in onder andere Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Helaas hebben we geen flikker aan ‘er zijn aanwijzingen’.
Het aantal doden door pure XTC is simpelweg onduidelijk. Vervuilde XTC is natuurlijk gevaarlijk. Maar in Nederland sterven er meer mensen door pure MDMA dan door vervuilde pillen. In die gevallen kan de doodsoorzaak oververhitting of een hartaandoening zijn. En dat is ook de schuld van XTC. Pas dus gewoon goed op als je aan de pillen gaat.
Watervergiftiging is het grootste gevaar bij XTC-gebruik 
= FABEL
Watervergiftiging bij XTC-gebruik komt zelden voor. Het aantal mensen met oververhitting of een hartaandoening is veel groter. Toch is het niet handig om constant flessen water leeg te lurken. Watervergiftiging op zichzelf is namelijk geen fabel. Als je écht heel veel drinkt kan je het krijgen.
Daarnaast kan pissen met pillen op best lastig zijn. En als je alsmaar doordrinkt moet je als de pil uitwerkt ontzettend vaak zeiken. En dat is irritant als je wil tukken. Houd het bij ongeveer één glas per uur, meer heb je niet nodig.
Eén milligram MDMA per kg lichaamsgewicht is een veilige dosis
= FABEL
Er is simpelweg geen écht veilige dosis. Er zijn heel weinig mensen die direct schade oplopen of sterven door XTC. Maar ze zijn er wel. Als je geen risico wil lopen dan moet je niet gebruiken, simpel. Zelfs als je al eerder hebt gebruikt is dat geen garantie voor de volgende keer. Ook dan kan het misgaan.
MDMA heeft namelijk invloed op de functies die dingen in je lichaam regelen. De afbraak van drugs bijvoorbeeld. En je lichaam kan elke keer anders reageren. Daardoor kan het de ene keer goed gaan, maar een volgende keer totaal verkeerd.
Iets kouds drinken helpt bij het afkoelen
= FEIT, MAARRR…
Koud drinken helpt bij het afkoelen. Maar als je keihard gaat is het slimmer om de kou op te zoeken. In een vrieskist of gewoon buiten ofzo. Dat is namelijk veel efficiënter. Als je als een gek koud water gaat atten en doordanst, koel je alsnog amper af. Even kappen met stampen, de kou opzoeken is een betere oplossing.
XTC en medicatie gaan niet lekker samen
= FEIT
Dit hoort voor zich te spreken. Gewoon niet doen. MDMA kan ervoor zorgen dat je medicijnen anders gaan werken en andersom. En daarmee vergroot je de kans op ernstige schade en sterfte. En dat moet je niet willen. 
De samenstellingen van pillen zijn altijd hetzelfde
= FABEL
Online kan je van alles vinden over pillen en hun samenstellingen. Toch verschilt het per pil. Als twee pillen er precies hetzelfde uitzien, wil dat niet zeggen dat ze hetzelfde zíjn. We kunnen het daarom niet vaak genoeg zeggen: test je pillen!
Meer uitleg nodig? Check hier de Trimbos factsheet!
Ga je een keer pillen poppen? Check hier de do’s en don’ts.
Wil je zien wat MDMA met je doet? Klik dan hier!

Meer over:

trimbos, xtc, fabel, drugslab, feit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.