Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Feiten en fabels: de morning-after pil

  •  
06-02-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
53027 keer bekeken
  •  
thumb_feitenenfabels
De morning-after pil: er is meer duidelijkheid over de relatiestatus van Famke Louise en Ronnie Flex, dan over dit kleine pilletje. De een denkt dat je er onvruchtbaar van wordt, de ander gebruikt het in plaats van een condoom. En dan lees je op een forum weer dat je maximaal 3 morning-after pillen per jaar mag nemen. Zoveel vragen en wij hebben voor jou de antwoorden. Wij behandelen namelijk de feiten en fabels over de morning-after pil.
Onbeschermde seks, dat hebben we (bijna) allemaal weleens. Om precies te zijn: 30% van alle vrouwen heeft minimaal een keer per jaar onbeschermde seks. Niks om je voor te schamen dus. Maar het is wel belangrijk dat je weet wat je moet doen als je niet zwanger wil worden. Een ongeluk zit in een klein stootje. En dan zit jij met een ongewenste krijsende poepmachine. Daarom zeggen wij: beter voorkomen dan ‘genezen’. Maar mocht je toch geen condoom hebben gebruikt of een gescheurd condoom hebben, dan kan een morning-after pil een oplossing zijn. Met een morning-after pil kun je namelijk een zwangerschap voorkomen doordat het je ovulatie (de eisprong) uitstelt. Maar naast dat het je kan beschermen tegen een zwangerschap gaan er nog veel meer verhalen de ronde over dit pilletje. Wij zetten op een rijtje wat waar is en wat niet.
Je moet de morning-after pil zo snel mogelijk innemen
FEIT: Het is heel belangrijk om de morning-afterpil zo snel mogelijk na de onveilige seks in te nemen. Deze noodanticonceptie werkt namelijk het beste  binnen 24 uur en anders hooguit 3 of 5 dagen nadat je oveilige seks hebt gehad in. Dit is wel afhankelijk van het type morning-after pil dat je slikt. Maar bij alle morning-pillen geldt hoe  eerder je ‘m inneemt, hoe groter de kans dat je ovulatie op tijd wordt uitgesteld. Hierdoor is de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk. Twijfel je of je een morning-after pil moet nemen? Doe dan hier een test.
Iedere morning-after pil werkt hetzelfde
FABEL: Je hebt verschillende morning-after pillen. Een morning-after pil met als werkende stof ulipristalacetaat (EllaOne) geeft een kleinere kans op zwangerschap dan een een morning-after pil met levonorgestrel (NorLevo, Postinor of Isteranda). Dit komt doordat ulipristalacetaat ook nét voor de ovulatie werkt en levonorgestrel niet. Daarom raden wij je aan een pil met ulipristalacetaat te gebruiken. Ook omdat een morning-after pil met dit bestandsdeel langer werkt na de onveilige seks (3-5 dagen). Ulipristalacetaat  is trouwens geen hormoon, maar een middel dat werkt op je hormoonsysteem. Wel handig om even een printscreen hiervan te maken, deze naam ga je namelijk nooit onthouden. 
De morning-after pil is een noodoplossing
FEIT: Je kan je standaard anticonceptie niet vervangen door de morning-after pil. De morning-after pil is namelijk niet zo betrouwbaar als de anticonceptiepil of een condoom, want de pil werkt niet als je ovulatie net is geweest. Het beschermt je dus niet 100% tegen een zwangerschap. Dus: gebruik de morning-after pil alleen in geval van nood en maak er geen gewoonte van.
De morning-after pil veroorzaakt een abortus
FABEL: De morning-after pil kan ervoor zorgen dat je niet zwanger wordt. Hierdoor denken veel mensen dat de zwangerschap wordt afgebroken. Maar dat is niet waar. De morning-after pil voorkomt een zwangerschap doordat de eisprong wordt uitgesteld. Dus er is helemaal geen bevruchting en dus geen zwangerschap en dus ook geen abortus.
De morning-after pil beschermt eenmalig tegen zwangerschap
FEIT: Wanneer je een morning-afterpil neemt stelt het eenmalig de eisprong uit. Het is dus niet zo dat het je de rest van de maand beschermt tegen een zwangerschap. Als je in dezelfde cyclus weer seks hebt, is het dus verstandig om een condoom te gebruiken of de anticonceptiepil te slikken. Let wel op dat je de anticonceptiepil zeven dagen achter elkaar moet slikken voordat de pil echt betrouwbaar is.
De morning-after pil is een hormoonexplosie
FABEL: Geen paniek, de morning-after pil is geen hormoonexplosie.Deze after pil kan de menstruatie beïnvloeden, maar wel alleen van de cyclus waarin je deze pil neemt. Je volgende cyclus wordt hierdoor niet of bijna niet beïnvloed.
De morning-after pil maakt je onvruchtbaar
FABEL: Er gaan meerdere geruchten rond dat je onvruchtbaar zou worden van de morning-after pil of dat er een limiet zou zijn voor het aantal pillen dat je mag nemen per jaar. Je mag weer ademen, want ook dit is niet waar. De morning-after pil is een veilige pil die eenmalig je ovulatie een paar dagen uitstelt. Daarna gaat je cyclus gewoon weer verder zoals dat normaal ook gaat.
Alcohol beïnvloedt de werking van de morning-afterpil niet
FEIT: Halleluja. Je mag gewoon een wijntje of een biertje drinken als je dezelfde dag een morning-after pil hebt geslikt. Alcohol beïnvloedt de werking van de pil namelijk niet. Het is wel slim om in je achterhoofd te houden dat wanneer je zo dronken wordt dat je binnen drie uur na het innemen moet overgeven, je de huisarts moet bellen om advies. Het kan namelijk zijn dat de morning-after pil dan niet meer werkt doordat je hebt overgegeven.
Je kunt een morning-after pil alleen met recept kopen bij een apotheek
FABEL: Ook dit is niet waar. Je kan de morning-after pil gewoon bij de drogist of apotheek kopen. Dus je hoeft niet eerst langs de huisarts te gaan. Zo simpel is dat. Voor 15 à 20 euro ben je van je oh-help-misschien-ben-ik-zwanger-onzekerheden af.
De morning-after pil is dus niet zo slecht als we allemaal denken. Heb je onveilige seks gehad? Ga dan zo snel mogelijk even langs drogisterij of de apotheek. Hier zal je jezelf later dankbaar voor zijn. Maak hier alleen geen maandelijks uitje van. Gebruik de morning-after pil alleen in geval van nood. Het is geen gewone anticonceptie. Daar hebben we andere middelen voor zoals  een condoom , de pil , het spiraaltje , de nuvaring etc. 
Delen: