Spuiten en Slikken

Drugs op de academie

  •  
12-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
847 keer bekeken
  •  
photo-1485742032238-7543513eeba6
Drugs op de academie

Het idee dat drugs goed zijn voor je creativiteit bestaat al lang. . Maar er is nu ook daadwerkelijk onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Leiden. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat een kleine dosering van een psychedelische drug inderdaad je creativiteit kan verhogen. De deelnemers die drugs gebruikten scoorden hoger op meerdere creativiteitstesten. En in de geschiedenis hebben al veel kunstenaars dit bewezen door met drugs te experimenteren. Ik sprak Tim, Fine Art student, over het combineren van drugs en kunst.
kunst en drugs tim2
Tim Dixx, 26
Jij bent kunstenaar, wat maak je zoal?

Ik maak vooral collages en video’s. Ook werk ik veel met projecties, die zie je ook op de foto’s. Deze maak ik met een oude overhead projector. Mijn werk is geïnspireerd door kunstenaars als Sigmar Polke en Martha Colburn. Maar ik haal ook inspiratie uit mijn eigen leven. 

Heb je wel eens drugs gebruikt tijdens het maken van kunst?
Zeker. Ik heb LSD, ketamine, speed, cocaïne, heroïne, truffels, paddo’s, benzodiazepine en 2cb gebruikt.

Wat was de reden om dit te doen? 
Wat ik met drugs probeer te doen is de controle te verliezen zodat mijn werk wat impulsiever en speelser wordt. Ik zoek eigenlijk naar een manier om mezelf buiten spel te zetten. Ik merk dat ik gedachten krijg als ‘is dit wel goed?’ of ‘hoort dit dingetje niet meer links?’. Maar met met drugs op ga ik meer op de automatische piloot en dat vind ik heel erg prettig. 

Had je verwacht dat je beter werk kon maken hierdoor?
Dat had ik wel verwacht. Vanaf hele jonge leeftijd ben ik al geprikkeld door grote kunstenaars om toch boven mezelf uit te stijgen. Maar daar heb ik nu ook wel de schaduwkant van ondervonden. Drugs zorgt er niet voor dat je alleen maar goed werk maakt. Door sommige middelen voel je je in de dagen erna zo ontzettend slecht dat je helemaal niet meer productief bent. Dan weet je niet meer waarom je met kunst bezig bent. Dat is toch wel een heel erg negatief bijeffect. 
drugs en kunst tim 1
En vertel eens over je werk, dit heb jij ook onder invloed gemaakt?
Wat je op de afbeeldingen ziet is onder invloed van ketamine gemaakt. Dit is een projectie die gezeefdrukt is op plastic vellen. Het zeefdrukken is niet onder invloed gedaan want dat moet op school gebeuren. Door het gebruik van ketamine kreeg ik meer gevoel voor de vorm van het plaatje en wat voor verhaal erachter zat. Zo gaat deze afbeelding over dat je altijd maar gevangen zit in je brein met meerdere kanten van jezelf. Maar als ik dat nuchter zou hebben gemaakt dan was het mij ook wel gelukt om hierbij te komen.

Heb je verschil gemerkt in de verschillende drugs? Wat werkt wel en wat niet?

Een psychedelica als LSD werkt heel goed voor schilderen en tekenen. Ketamine werkt dan weer voor wat meer introspectie, dat je toch gaat nadenken over je eigen leven. Kunst die ik onder invloed van ketamine maak is vaak persoonlijker. Speed en coke daarentegen maken mijn werk heel erg onpersoonlijk en koud. 

Wordt er door meer studenten drugs gebruikt voor de kunst?
Toen ik naar de kunstacademie kwam dacht ik dat er meer mensen zouden zijn als ik. Maar dat valt reuze mee. Je ziet meer mensen die bezig zijn met het klimaat en gezond leven. Er is meer biologische yoghurt en hummus aanwezig dan drugs.

Kan je nog werk zonder drugs maken?
Ik kan zeker kunst maken zonder drugs. Wel ben ik bang dat het voor mijzelf een soort diepere laag gaat missen. Ik ben altijd bang om saai werk te maken. Ik heb bijvoorbeeld een expositie in een kerk gedaan waar ik met overhead projectors straaljagers op de muren projecteerde. Hoe het stond moest het ook blijven. Maar in de loop van de avond had ik wat speed gehaald en toen kwam ik tot de realisatie: het is helemaal niet leuk om hier te komen, die beelden te zien en weer weg te gaan. Dus heb ik mensen zelf die plaatjes laten bewegen. Wat er gebeurde is dat er allemaal volwassenen en kinderen met die plaatjes gingen spelen. Iedereen had er plezier in en mensen moesten lachen. Dat is veel belangrijker voor mij. Het geeft een prettig gevoel als mensen blij worden van je kunst. Dat je weer een beetje dat zandbak gevoel krijgt. Dat is iets wat speed me heeft doen inzien. En ik zou het heel jammer vinden als ik die ingevingen niet meer heb.
Delen: