Logo Rambam
Onderzoeksprogramma waarin boeven, bureaucraten en onzinpraters met ongelijke munt worden terugbetaald. Met Filemon Wesselink, Sophie Frankenmolen, Yora Rienstra en Farbod Moghaddam

Voluntourism - Schriftelijke reactie Activity International

08-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Header Rambam najaar 2016 mobiel
De schriftelijke reactie van Activity International, Be More, Doingoood, Muses en Travel Active.
Beste redactie van Rambam,
Verantwoord georganiseerd vrijwilligerswerk
Onderstaande organisaties die vrijwilligerswerk in het buitenland organiseren en begeleiden, willen jullie graag onze visie op vrijwilligerswerk geven. Omdat wij oprecht betrokken zijn om vrijwilligerswerk op een verantwoorde en goede manier te organiseren.
Culturele uitwisseling voor wederzijds begrip en kennis
Wij zien vrijwilligerswerk als culturele uitwisseling waarbij zowel de vrijwilliger als de mensen op een project leren van elkaar en meer begrip krijgen voor elkaar. Vrijwilligers helpen de lokale staf mee met de dagelijkse taken en bieden ondersteuning waar dit nodig is. Wij vinden het belangrijk om onze vrijwilligers hierop goed voor te bereiden en te begeleiden. Dit doen we door samen te werken met lokale partnerorganisaties die goed op de hoogte zijn van lokale omstandigheden en ontwikkelingen. Vaak werken we al jarenlang met hen samen en bezoeken we hen regelmatig. Zij hebben direct contact met de projecten waar vrijwilligers naar toe gaan. Deze lokale partnerorganisaties zorgen tevens voor een oriëntatie na aankomst en begeleiding van onze vrijwilligers tijdens hun verblijf in het buitenland.
Expertise en begeleiding; de kracht van de Nederlandse organisatie
In Nederland heeft elke vrijwilligersorganisatie gemotiveerde coördinatoren die de vrijwilliger begeleidt voor vertrek en contact houdt met de lokale partnerorganisaties. Deze medewerkers zijn zelf bij projecten geweest en/of hebben zelf vrijwilligerswerk gedaan.
Gedegen voorbereiding voor vertrek in samenwerking met Stichting Muses en Better Care Network
Voordat een vrijwilliger kan vertrekken dient hij/zij een aantal stappen te doorlopen. Wij vragen de vrijwilliger o.a. een CV en een verklaring omtrent gedrag (VOG) aan te leveren. De vrijwilliger ontvangt van ons uitgebreide informatie over het vrijwilligerswerk en de richtlijnen van Better Care Network Netherlands (BCNN). BCNN wil vrijwilligers die naar het buitenland gaan om vrijwilligerswerk met kinderen te gaan doen bewust maken van de impact die dat kan hebben. Ze geven richtlijnen en adviezen over hoe je verantwoord met kinderen kunt omgaan. Wij staan achter de richtlijnen die zijn opgesteld door BCNN en hechten veel waarde aan de samenwerking met hen. Daarnaast verplichten we de vrijwilliger deel te nemen aan een voorbereidingstraining van een onafhankelijke stichting (bijv. stichting Muses). Bij de training van Muses wordt uitgebreid ingegaan op het werken met kinderen. Naast deze voorbereidingstraining biedt stichting Muses een verdiepende training “Wijzer met kids” waarin de vrijwilliger alles leert over de ontwikkeling van een kind in een ontwikkelingsland en hechting bij kwetsbare kinderen.
Zorgvuldig evaluaties en authentieke ervaringen inzetten van en door echte oud-deelnemers
Na terugkomst in Nederland dient de vrijwilliger een evaluatie in te vullen. Indien nodig kunnen we deze informatie terugkoppelen naar het project. Veel van onze oud-vrijwilligers helpen ons bij het geven van voorlichting aan nieuwe vrijwilligers. Ook kunnen nieuwe vrijwilligers voor vertrek contact met ze opnemen om zo een beter beeld te krijgen van het land en het project waar ze heen willen gaan. Wij vinden een eerlijk en open beeld belangrijk, en oud-vrijwilligers kunnen hierbij helpen.
Ethisch verantwoorde alsook kwalitatief duurzame doelstellingen
Als organisaties streven wij ernaar om continu de kwaliteit te verbeteren en staan open voor vragen over vrijwilligerswerk. Er zijn al een aantal veranderingen de laatste jaren doorgevoerd, door onder andere de visie van BCNN op vrijwilligerswerk. De organisaties onderling spreken elkaar regelmatig en staan open voor een keurmerk in deze branche.
Undercover subjectief onderzoek versus objectieve constructieve dialoog
Zoals telefonisch ook aangegeven betreuren we het zeer dat jullie bij onze organisaties “undercover” zijn gegaan en niet een open en inhoudelijk gesprek hebben aangevraagd. Deze werkwijze geeft ons het gevoel dat jullie geen objectieve reportage maken, maar op zoek zijn naar een bevestiging van jullie eigen oordeel. We hopen jullie met bovenstaande uitleg voldoende geïnformeerd te hebben en hopen op een eerlijke en wellicht verfrissende uitzending omtrent het thema vrijwilligerswerk.
Met vriendelijke groet,
Activity International, Be More, Doingoood, Muses en Travel Active
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.