Logo Rambam
Onderzoeksprogramma waarin boeven, bureaucraten en onzinpraters met ongelijke munt worden terugbetaald. Met Filemon Wesselink, Sophie Frankenmolen, Yora Rienstra en Farbod Moghaddam

Kamervragen door uitzending over uitbuiting schoonmakers hotelbranche

26-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
409 keer bekeken
  •  
Rambam 2018
Schoonmakers bij zeker vier grote hotelketens in Nederland lijken stelselmatig te worden uitgebuit. Ook verdienen ze minder dan het minimumloon. Dat heeft Rambam ontdekt door undercover te werken voor hotelketen Bastion en via schoonmaakbedrijf BHS in het Marriott, Ibis en Steigenberger. Naar aanleiding van de uitzending van Rambam hebben PvdA, CDA en D66 aangekondigd Kamervragen te gaan stellen. Maar Rambam zou Rambam niet zijn als zij niet ook zelf op eigen wijze verhaal gaan halen bij één van de verantwoordelijke hoteleigenaren. Ook lichten zij de hotelgasten alvast even in over de wanpraktijken en vraagt Rambam hen op ludieke wijze de schoonmakers een handje te helpen.
Rambam, woensdag 27 januari om 21:50 uur bij de VARA op NPO 3.
In de uitzending duikt één van de Rambammers als kamermeisje de vieze lakens van de hotels in en ondervindt in levende lijve dat de schoonmakers worden geacht onbetaald door te werken in hun eigen tijd. Ze hebben een uurloon-contract, maar in werkelijkheid geldt er een dubieus rekenschema. Schoonmakers krijgen per schoongemaakte kamer uitbetaald. Echter mogen ze maar een vast aantal minuten aan de kamers besteden en krijgen ze geen extra tijd voor verplichte werkzaamheden als trolleys inruimen, linnenkamers opruimen en gangen stofzuigen. Krijgen ze hun werk niet goed en/of niet op tijd af? Dan moeten zij onbetaald overwerken en komen ze onder de streep, net als de undercover Rambam-redacteur, ver onder het minimumloon uit.
Vrijwel alle schoonmakers die Rambam in de uitzending spreekt, geven aan nooit de gestelde schoonmaaktijd te halen en werken zodoende uren voor niets. Zo vertelt een ervaren schoonmaker dat ze fulltime werkt en maximaal 1000 euro per maand verdient. Veel van de schoonmakers die hun verhaal doen in de uitzending hebben geen diploma’s, spreken slecht Nederlands en weten vaak niet wat hun rechten zijn.
Reactie hotelketens en schoonmaakbedrijf
Al jaren zijn er problemen bekend in arbeidsomstandigheden in de hotelbranche. In 2015 kreeg Bastion Hotels een boete van €300.000 voor een onduidelijke urenadministratie. De situatie blijkt nu sinds de boete voor Bastion allerminst verbeterd.
Marriott, Steigenberger en Ibis geven in een reactie aan dat de overeenkomst met schoonmaakbedrijf BHS voldoet aan alle wettelijke regels en richtlijnen, alsmede de schoonmaak-CAO. Als blijkt dat deze regels worden overtreden, dan zullen zij maatregelen treffen. BHS geeft in een reactie aan zich wel aan alle regels te houden. Van Bastion heeft Rambam nog geen reactie ontvangen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.