De historische dagelijkse talkshow

Mythes en fabels over Adolf Hitler ontkracht

15-04-2015
Zeventig jaar na de dood van Adolf Hitler gaan nog steeds de wildste verhalen en mythes rond over de Duitse dictator. Zo wordt beweerd dat Hitler zelf Joods bloed had en ook zou hij nooit zelfmoord hebben gepleegd, maar na de oorlog zijn gevlucht naar Argentini. Schrijver Sjoerd de Boer onderzocht bekende en ook minder bekende mythes en fabels over Hitler. In het boek De Hitlermythes, dat woensdag verscheen, ontrafelt hij 25 van deze verhalen. De reden waarom De Boer zo gefascineerd is door de mythes, is puur historisch. Hij zag als kind al boekjes op tafel liggen over de Tweede Wereldoorlog met allemaal fotos en vroeg zich als klein jochie al af hoe het allemaal zat. 

Vooral op internet gaan veel mythes rond, maar dat zijn vaak verhalen die allang zijn ontkracht door historici. Desondanks blijven mensen er toch in geloven, zoals het verhaal dat Hitler een drugsverslaafde was die stijf stond van de pijnstillers. Volgens De Boer is het niet waar. Hij slikte wel heel veel medicijnen, maar Hitler was geen drugsverslaafde. De Boer noemt het een gemene bewering. De suggestie die daar vanuit gaat, is dat Hitler stijf van de drugs niet meer in staat was om de juiste beslissing te nemen. Daarmee zeg je dat als hij beter bij zinnen was geweest, hij misschien wel de juiste beslissing had genomen. Dat maakt hem eigenlijk minder schuldig aan wat hij gedaan heeft, maar wat mij betreft doen we daar niet aan mee.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.