Sfeerfoto van Pauw en Witteman
Pauw en Witteman
Pauw en Witteman

De historische dagelijkse talkshownpo1

De historische dagelijkse talkshow
Pauw en Witteman

Willa Stoutenbeek (10-05-2013)

10-05-2013

Na zeventien dagen zoeken, hebben hulpverleners in Bangladesh toch nog een vrouw levend uit de puinhopen weten te halen. Ze had al die tijd in de kelder van de ingestorte kledingfabriek in het Rana Plaza gelegen. Het massale ongeluk heeft inmiddels al 1041 doden geist.  

De bergingsoperatie in het complex is al 2,5 week bezig. Hoe de vrouw heeft kunnen overleven, is nog onduidelijk. Ze heeft geen verwondingen en heeft inmiddels een bloedtransfusie gekregen in een militair hospitaal.

Kledingketens
In het Rana Plaza waren onder meer vijf textielfabrieken gevestigd, die ook voor westerse kledingketens produceerden. Door de ramp is de discussie rond duurzame kledingproductie van verschillende labels weer opgelaaid.

Afgelopen week werd het kledingmerk H&M nog uitgeroepen tot de 'meest duurzame moderetailer in Nederland met een B-label en ontving daarvoor een award. 

Maar wat betekent duurzaam kleding produceren en valt dit wel te controleren? Heb je daar als consument invloed op en wat voor een keuzes kan je daarin maken? Hierover en meer vertelt deskundige op het gebied van duurzame kleding Willa Stoutenbeek. Ook zijn een aantal kandidaten van het BNN-programma Bloed, Zweet en Luxeproblemen aanwezig. Ze werkten een aantal dagen in kledingfabrieken in Bangladesh en ondervonden daar de harde realiteit.

Volg Willa Stoutenbeek ook op Twitter. 

Bekijk ook de uitzending van Pauw & Witteman op 26 april 2013 over de situatie in Bangladesh.