Sfeerfoto van Pauw en Witteman
Pauw en Witteman
Pauw en Witteman

De historische dagelijkse talkshownpo1

De historische dagelijkse talkshow
Pauw en Witteman

Jerney Kaagman en Bas Bloem (18-10-2012)

18 okt 2012

Oud-jurylid van het programma Idols Jerney Kaagman heeft de ziekte van Parkinson. Na een aantal jaar over haar ziekte te hebben gezwegen, bracht de oud-zangeres dit nieuws gisteren voor het eerst naar buiten. Het weekblad Weekend publiceerde een interview met Kaagman waarin ze stelt 'hiermee uit de kast te komen, omdat ze een voorbeeld wil zijn voor anderen'. Vanavond praat ze samen met neuroloog en Parkinson-specialist Prof. dr. Bas Bloem over de reden van haar onthulling.

Showbizzvak
Inmiddels houdt Kaagman zich niet meer bezig met het showbizzvak. Eind jaren zestig maakte ze muziek met de Haagse popgroep Earth & Fire. Naderhand bracht ze de soloalbums Run (1987) en Made on Earth (1984) uit. Mede door haar faam poseerde Kaagman in de eerste Nederlandse editie van het blad Playboy. Onder het jongere publiek werd Kaagman vooral bekend door haar rol als jurylid bij het kijkcijferkanon Idols.  

Hersenziekte
Parkinson is een hersenziekte waarbij de zenuwcellen worden aangetast en langzaam afsterven. Sommige patinten kunnen hierdoor hun bewegingen niet meer onder controle houden, gaan trillen of juist het tegenovergestelde ervan: langzaam tot niet meer kunnen bewegen.

Neuroloog
Neuroloog Bloem studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en Neurologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij deed zijn promotieonderzoek naar de ziekte van Parkinson en richtte het Parkinson Centrum Nijmegen en Parkinsonnet op. Daarnaast is hij hoogleraar Neurologie aan het Radboud Universitair Medisch Centrum

Populair bij BNNVARA