Pauw en Witteman

Liesbeth Zegveld en Alma Mustafic (07-03-2013)

07-03-2013

Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet vervolgd voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en genocide in Srebrenica. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag naar buiten gebracht. Ook de plaatsvervangend commandant en de personeelsfunctionaris worden niets aangerekend.

Het OM heeft de uitspraak gebaseerd op de conclusie dat Karremans en de twee andere leidinggevenden "niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken zijn geweest bij de door het Bosnisch-Servische leger gepleegde misdaden".

Uitleveren
Karremans en zijn collega's werden verdacht van het doelbewust uitleveren van drie moslimmannen aan het Bosnisch-Servische leger in juli 1995. Tijdens de inname van de Bosnische stad Srebrenica vond de massamoord plaats van duizenden moslimmannen en -jongens, terwijl zij formeel onder bescherming stonden van de Nederlandse VN-legerbasis. 

Aangifte
Nabestaanden van slachtoffers van het bloedbad deden aangifte tegen de oud-commandant en de andere twee mannen. Alma Mustafic is een van de nabestaanden. Tijdens de val van Srebrenica verloor zij haar vader Rizo Mustafic, die drie jaar als elektricien bij Dutchbat werkte. Hij vluchtte naar de VN-legerbasis, maar werd daar weggestuurd. Dat was de laatste keer dat ze haar vader levend zag.

Vanavond in Pauw & Witteman is Mustafic samen met haar advocaat Liesbeth Zegveld te gast. Zegveld is gespecialiseerd in internationaal strafrecht en vertegenwoordigt als raadsvrouw een aantal nabestaanden. Ondanks de uitspraak van het OM stapt ze alsnog naar het gerechtshof om Karremans te laten vervolgen.