Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Pauw - 13 november 2019

13 nov 2019

Mark Rutte noemt de stikstofcrisis de grootste crisis in zijn negen jaar als premier. Voor de VVD van Klaas Dijkhoff stond de maatregel om de maximumsnelheid voor automobilisten overdag naar 100 kilometer per uur te verlagen ver onderaan het lijstje.

 

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte wereldwijd. In Nederland lijden er ruim 50.000 mensen aan. Het is een ingewikkelde ziekte die zich kenmerkt door het uitvallen van de motoriek, waardoor mensen bijvoorbeeld heftig trillen of trager bewegen. Minder bekend zijn de vele andere symptomen zoals de depressies, obstipatie en slaapproblemen. 

 

Parkinson is ongeneselijk en blijft vaak verborgen, omdat het ook een ziekte is met een taboe. Patiënten zijn vaak bang dat ze gelijk worden afgeschreven. Onjuist, de ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen waardoor patiënten goed kunnen functioneren.  

 

We praten met Rob en Henriëtte de Nijs over de schok van de diagnose en wat dit betekent voor zijn zangcarrière. Ernst Daniël Smid is voor het eerst open over zijn Parkinsondiagnose. Hij hield lange tijd zijn mond, maar vertelt bij PAUW voor het eerst zijn verhaal.