Pauw

Pauw

14-12-2015
Na Ivo Opstelten en Fred Teeven is met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de derde VVDer opgestapt vanwege de omstreden deal met crimineel Cees H. Morgen zou ze door de Kamer ondervraagd worden over haar rol in het vernietigen van de anonieme klokkenluidersbrief, maar ze stapte ze vroegtijdig op. Wat voor invloed heeft haar vertrek op de Tweede Kamer en met name op de VVD? En hoe ziet de komende week er uit voor de partij? Advocaat Gerard Spong en parlementair verslaggever Xander van der Wulp zijn te gast.

Na een succesvolle reeks colleges over medische ethiek, onderwijs en economie voor studenten aan de UVA, gaat Freek de Jonge nu colleges geven over zichzelf. De cabaretier vertelt over de afgelopen 71 jaar aan de hand van grote gebeurtenissen uit de geschiedenis. De colleges vinden plaats in het Rijksmuseum en vanavond geeft hij een voorproefje van wat we allemaal over Freek kunnen leren.

Kuda Matungamire woont al 8 jaar bij zijn oom en tante in Hilversum. Als 13-jarige kwam hij uit Zimbabwe bij hen wonen omdat zijn oma de zorg niet meer aankon. Maar nu moet hij terug. Morgen wordt hij om 15.00 uur uitgezet naar Zimbabwe. Kuda wil niet terug, zijn leven is hier. Hij volgde een MBO-opleiding, heeft vrienden, en is  trainer van de jeugd van voetbalteam C4. Had hij asiel aangevraagd dan was zijn zaak onder het kinderpardon gevallen maar zijn oom en tante volgde op advies van de overheid de pleegzorgprocedure. En die werd tot hun stomme verbazing afgewezen. Kuda en zijn pleegvader Jaap Huib van der Knaap zijn vanavond te gast in Pauw, samen met SP-kamerlid Sharon Gesthuizen. Zij riep vanavond per brief staatssecretaris Dijkhoff op: laat Kuda in Nederland blijven!

Morgenavond wordt de Sportman van het jaar gekozen. Springruiter Jeroen Dubbeldam won de laatste jaren bijna alle titels, die in de paardensport te winnen zijn. Zijn laatste grote prijs: de Europese titel, die hij dit jaar in Aken bemachtigde. In Pauw een gesprek over zijn ambities en een vooruitblik op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na zestien jaar afwezigheid heeft hij maar n missie: opnieuw Olympisch Goud mee naar huis nemen!