NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zomerhitte: maandag 30 juli

30 jul 2018
  •  
leestijd 4 minuten
Philip Scheltens
In de rubriek "Zomerhitte" presenteert Pauw een selectie van de opvallendste nieuwsfeiten van deze warme zomerdag.

Rotterdamse politie verrast zieke kinderen

De Rotterdamse politie heeft zaterdag de dag gemaakt van patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis. De politieagenten hebben een flinke partij ballonnen uitgedeeld die zij eerder in beslag hebben genomen.  De ballonnen zijn afkomstig van verschillende verkopers die ze probeerden te verkopen tijdens de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam, maar zij hadden daar geen vergunning voor.
Wijkagent Ben van Gorcum looft het gebaar van de agenten en de officier van justitie.
Tijdens #RU2018 was er wederom sprake van balonnenverkopers zonder vergunning. Na overleg met de OvJ mochten de door de ME inbeslaggenomen balonnen aan de zieke kinderen in het #Sophiakinderziekenhuis geschonken worden. #deglimlachvaneenkind #kleingebaargrotevreugde pic.twitter.com/fZtRj7vHRT

Nederlandse pensioeninkomens behoren tot Europese top

Onderzoek van de Rabobank laat zien dat Nederlanders na pensionering hun inkomsten nauwelijks zien terugvallen vergeleken met wat ze daarvoor verdienden. De Nederlandse pensioeninkomens behoren zelfs tot de hoogste van Europa, meldt de bank na zelf onderzoek te hebben gedaan naar spaargedrag van Nederlanders. Ook bemerkt de bank dat Nederlanders niet worden aangemoedigd te sparen op hun oude dag, omdat hun pensioen goed is.
Hoewel Nederlandse huishoudens minder vrij op te nemen spaartegoeden hebben dan huishoudens in andere Europese landen, bezitten Nederlanders wel veel vermogen dat vastzit in pensioenen en huizen. Structurele verschillen tussen landen, zoals de inrichting van het pensioenstelsel, de omvang van het sociale zekerheidsstelsel en wetgeving op de woningmarkt beïnvloeden het spaargedrag van huishoudens. Sociale voorzieningen, pensioenafdrachten en hoge woonlasten beperken de ruimte om zelf te sparen, omdat ze een drukkend effect hebben op het beschikbaar inkomen. Vrije besparingen zijn belangrijk volgens de bank, omdat ze kunnen worden ingezet voor veel verschillende doeleinden, zoals het opvangen van financiële schokken in het inkomen en de uitgaven, en de bekostiging van doelen voor de langere termijn zoals de studie van kinderen of de verduurzaming van het eigen huis.

'Er moet meer geld komen voor Alzheimeronderzoek'

Dat betoogt  Philip Scheltens , directeur van het VUmc Alzheimercentrum, maandag bij BNR Nieuwsradio. Dementie wordt het duurste en grootste zorgprobleem, en dus is onderzoek noodzakelijk en moet daar veel meer geld voor beschikbaar komen, volgens Scheltens.
'Alzheimer dreigt ons te overmeesteren', volgens Scheltens. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer 70 procent van de mensen met dementie lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Dementie is een syndroom dat wordt veroorzaakt door een hersenaandoening of hersenziekte. Als gevolg hiervan kan iemand steeds minder goed zelfstandig functioneren. Er is geen genezing mogelijk voor dementie.
In november 2017, tijdens een collecteweek van Alzheimer Nederland , was Scheltens te gast in een speciale uitzending van PAUW, die geheel in het teken van dementie stond. 
'Ik was twintig jaar geleden één van de eerste onderzoekers in Nederland. We moeten nog een grote inhaalslag maken,' zegt Scheltens tegenover BNR . Scheltens verwacht dat er binnen twee jaar mogelijk een eerste middel op de markt verschijnt dat de eerste symptomen van Alzheimer zou moeten bestrijden. Maar er zal nooit één pilletje komen tegen de ziekte, voorspelt Scheltens. 'Het zal een cocktail van medicijnen zijn, net zoals nu bij aids.'

Speciale beautycase uit Romeinse tijd ontdekt

'De nadruk ligt op het gebied van de vrouwelijke schoonheid, sieraden, cosmetica en dergelijke', vertelt Susanne Willer van het Rheinisch Landesmuseum in Bonn bij de presentatie van een bijzondere Sarcofaag. Duitse archeologen hebben in dit Romeinse exemplaar uit de derde eeuw een schat aan grafgeschenken aangetroffen. De vondst kan het beste worden omschreven als een soort voorloper van een beauty case. Waarschijnlijk wilde de overledene ook in het hiernamaals er pico bello uitzien. 
In de sarcofaag werden onder andere verschillende potjes voor zalf en lekkere luchtjes, een handspiegel en een pallet voor het aanbrengen voor make-up aangetroffen. De tonnen wegende doodskist werd in november aangetroffen tijdens graafwerkzaamheden voor de uitbreiding van een industrieterrein in het Eiffel-stadje Zülpich. Omdat er nog andere graven moesten worden onderzocht, is de ontdekking nu pas bekendgemaakt, meldt De Telegraaf.
Naar verluidt waren de onderzoekers met name enthousiast over een klein knipmes met een Herculesfiguur als heft. De overledene wordt geschat op 25 tot 30 jaar oud.

En dan nog dit...

In Heerhugowaard ging er een burgernetmelding uit voor de vermissing van een man bij het strand Luna. Daar was een feest aan de gang, rond 23.00 uur bemerkten de aanwezigen zijn afwezigheid op. Vervolgens kreeg de brandweer een melding van een persoon te water, aldus een woordvoerder.
De brandweer, politie en ambulance rukten vervolgens uit, maar het bleek loos alarm. De vermiste persoon was gewoon thuis. De woordvoerder van de brandweer: 'Hij stond gewoon onder de douche.'
HEERHUGOWAARD: voor alle deelnemers die uitkeken naar de zwemmende man, die is aangetroffen. iedereen bedankt voor het uikijken en tot een volgende samewerking. https://t.co/SaxQmRCWOU

Meer over:

, , , , , , , , ,