Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Zomerhitte: maandag 23 juli

  •  
23-07-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
zomerhitte-ozil-trump
In de rubriek "Zomerhitte" presenteert Pauw een selectie van de opvallendste nieuwsfeiten van deze warme zomerdag.

Trump bedreigt Iraanse president

Wie vanochtend vroeg door zijn/haar Twitter-tijdlijn scrolde kon deze tweet van de Amerikaanse president Donald Trump niet gemist hebben, volledig in blokletters geschreven.
To Iranian President Rouhani: NEVER, EVER THREATEN THE UNITED STATES AGAIN OR YOU WILL SUFFER CONSEQUENCES THE LIKES OF WHICH FEW THROUGHOUT HISTORY HAVE EVER SUFFERED BEFORE. WE ARE NO LONGER A COUNTRY THAT WILL STAND FOR YOUR DEMENTED WORDS OF VIOLENCE & DEATH. BE CAUTIOUS!
Het is een ongekend harde uithaal van Trump richting de Iraanse president Hassan Rouhani, al zal het weinigen echt meer verbazen. Behalve Tump haalde o ok de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag uit naar Iran. De Iraanse leiders hebben volgens hem meer weg van ‘de maffia dan een regering’. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zarif en president Hassan Rouhani noemde hij stromannen voor ‘de ayatollahs internationale oplichterskunsten’. Pompeo deed zijn uitspraken tijdens een toespraak in Californië.
De woorden van Trump en Pompeo volgden op uitlatingen van de Iraanse president zaterdag bij een bijeenkomst met Iraanse diplomaten. Rohani zei daar: "Amerika moet weten dat oorlog met Iran de moeder van alle oorlogen is. Meneer Trump, speel niet met de staart van de leeuw, dat kan alleen maar tot spijt leiden."
De relatie tussen Iran en de Verenigde Staten staat al langer op scherp. Zeker sinds Trump in mei de Iran-deal opzegde. Daarbij kondigde de Amerikaanse president ook nieuwe (economische) sancties tegen Iran aan, d ie in de komende maanden stapsgewijs worden doorgevoerd. Rohani op zijn beurt dreigt met het blokkeren van olie-exportroutes in de Perzische golf. De VS willen daarom zo snel mogelijk van hun afhankelijkheid van olie af en roepen bondgenoten op hetzelfde te doen.

Mesut Özil voelt zich ongewenst en bedankt voor 'Die Mannschaft'

De Duitse voetballer Mesut Özil bedankte  dit weekend voor Die Mannschaft, de nationale voetbalploeg van Duitsland. Zijn besluit volgde op de kritiek van onder andere bondsvoorzitter Reinhard Grindel op een foto van hem met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, vlak voor het desastreus verlopen WK (Duitsland werd al in de poulefase uitgeschakeld). "In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen." De middenvelder van Arsenal voelt zich niet langer gewenst bij de Duitse nationale ploeg.
Mesut Ozil en Gundogan bij Erdogan
Kort voor het WK in Rusland kwam Özil onder vuur te liggen omdat hij zich samen met medespeler Ilkay Gündogan liet fotograferen met president Erdogan, die ze een voetbalshirt aanboden met de tekst 'Voor onze president'

De Duitser met Turkse roots liet in een uitgebreide verklaring op Twitter weten dat racisme in zijn ogen nooit geaccepteerd mag worden. Hij benadrukt dan ook dat zijn besluit niet gemakkelijk genomen is. Na zijn beslissing is een hoop commotie ontstaan bij onze oosterburen. Zelfs bondskanselier Angela Merkel heeft al gereageerd op de kwestie. Een woordvoerder van de Duitse regeringsleider liet in een verklaring weten:  "Özil is een geweldige voetballer en heeft veel gedaan voor het nationale team. We moeten zijn beslissing respecteren."
De Duitse minister van Justitie ervaart de beslissing van Özil als een slecht teken. "Het is een alarmsignaal als een grote Duitse voetballer als Mesut Özil zich door racisme niet meer gewild voelt en gerepresenteerd door de voetbalbond DFB", aldus Katarina Barley.
SPD-parlementslid Frank Schwabe vindt zelfs teammanager Bierhoff en Grindel moeten opstappen nu Özil zich niet meer thuisvoelt bij de nationale ploeg. De middenvelder krijgt ook bijval uit Turkije, waar de Turkse minister van Sport "de eervolle houding van broeder Mesut Özil van harte ondersteunt", de minister van Justitie noemt het besluit van Özil "het mooiste doelpunt tegen het fascistische virus."
Özil hekelt ook de in zijn ogen dubbele standaard van de Duitse media en de voetbalbond. Volgens de voetballer ging zijn  ontmoeting met Erdogan niet over politiek, maar over voetbal.  Özil maakte de vergelijking met Lukas Podolski en Miroslav Klose, waar hij mee samenspeelde in de nationale ploeg. "Zij werden nooit Duitse-Polen genoemd, maar ik wel Duitse-Turk. Is dat omdat het Turkije betreft? Of is het omdat ik moslim ben?" vraagt hij zich af. "Ik ben geboren en opgeleid in Duitsland, dus waarom accepteren mensen niet dat ik Duits ben?''
Er zijn ook harde woorden gevallen vanwege de beslissing van de middenvelder. Bijvoorbeeld van de voorzitter van Bayern München, Uli Hoeness.   "Ik ben blij dat we hier eindelijk van af zijn. Hij is al jaren een draak van een speler in het Duitse elftal. Voor het WK 2014 won hij voor het laatst een tackle", zegt hij in gesprek met  BILD .

En dan nog dit...

Een Amerikaanse kunsthandelaar heeft zes schilderijen van kunstenaar Willem de Kooning gevonden in een opslagruimte die hij had aangekocht. Hij betaalde er (slechts) 12.000 euro (zo’n 15.000 dollar) voor, terwijl de schilderijen waarschijnlijk honderden miljoenen zullen opleveren.
Dat deed ons een klein beetje aan dit verhaal denken.. 
Fijne avond!
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.