Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zomerhitte: donderdag 2 augustus

2 aug 2018
  •  
leestijd 4 minuten
Droogte in NL
In de rubriek "Zomerhitte" presenteert Pauw een selectie van de opvallendste nieuwsfeiten van de warme zomerdag.

Google overweegt gecensureerde zoekmachine in China

De Amerikaanse techgigant Google plant de lancering van een gecensureerde versie van zijn zoekmachina in China. Bepaalde sites en zoekresultaten zullen worden geblokkeerd. Op dit moment is het helemaal niet mogelijk om te Googelen in China, vanwege de censuur. Acht jaar geleden heeft het Amerikaanse bedrijf om deze reden de Chinese markt verlaten, maar nu komt er dus mogelijk een terugkeer. 
Het plan komt op een opvallend moment; China heeft recentelijk meer verkennend onderzoek gedaan naar zakelijke transacties met Amerikaanse technologiebedrijven als Facebook, Apple en Qualcomm. En dat te midden van de oplopende handelsoorlog tussen Beijing en Washington.
Google, dat zich in 2010 terugtrok van de Chinese zoekmachinemarkt, is actief op zoek naar manieren om de Chinese markt weer te betreden, waar nu nog veel van zijn (online)producten worden geblokkeerd door toezichthouders.
Het project voor Google's terugkeer op de Chinese markt heeft de code "Dragonfly", meldt persbureau Reuters, en is sinds het voorjaar van 2017 aan de gang.

Watertekort in Nederland, maar drinkwatervoorziening is veilig

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling heeft donderdagmiddag in een persconferentie de actuele stand van zaken in ons land gepresenteerd. Na weken van droogte kampt heel Nederland nu feitelijk met een watertekort. Dat betekent overigens niet dat de drinkwatervoorziening in gevaar is, maar de commissie heeft wel opgeschaald naar fase 2, de voorlaatste fase, voordat er een landelijke crisissituatie aanbreekt.
In een persbericht schrijft het Ministerie van Infrastructuur en waterstaat: 'De natuur en de waterkwaliteit staan door de droogte onder druk, botulisme, vissterfte en blauwalg steken de kop op. Voor de scheepvaart geldt dat schepen door de lagere waterstand niet meer optimaal kunnen worden beladen en dat ook de wachttijden bij de sluizen toenemen. De industrie kan het koelwater in sommige gevallen niet meer kwijt.'
DE KRAAN BIJFT AAN! Geen tekort aan drinkwater zegt het opperwaterhoofd. pic.twitter.com/ZWXpCMaYPJ

Landbouw

'Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft daarom besloten praktische knelpunten weg te nemen door regels te versoepelen. Zo wordt ingezet op een langere uitrijdperiode van mest op akkers. Ook dringt Nederland bij de Europese Commissie aan op coulance bij de regels voor het omploegen (scheuren) van grasland en de vergroeningsvoorwaarden. Een dergelijke versoepeling moet ertoe leiden dat er later dit jaar meer veevoer beschikbaar is.'

Maatregelen waterverdeling

In het IJsselmeer, Markermeer en Volkerak-Zoommeer is extra zoet water vastgehouden, waardoor ze nu dienstdoen als een nationale regenton. Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn sproeiverboden ingesteld, naast enkele regionale sproeiverboden in het westen en het noorden.
Hoewel er genoeg drinkwater is in heel Nederland, wordt iedereen opgeroepen om zelf ook een bijdrage te leveren aan het verminderen van de vraag naar water door zuinig te zijn met water op de piekmomenten ’s morgens en ’s avonds en water niet te verspillen.

Paus: doodstraf is ontoelaatbaar

Paus Franciscus heeft in de katholieke voorschriften de doodstraf als “ontoelaatbaar” laten kenmerken. Dat meldt het  Vaticaan donderdag . De straf zou de “inherente onschendbaarheid en waardigheid van de persoon” aantasten, motiveert het Vaticaan de keuze.
De versie van de catechismus, de voorschriften, uit 1992 liet nog de deur op een kier voor de doodstraf ter bestraffing van extreme misdaden. Maar in de nieuwste versie verwoordt paus Franciscus het ondubbelzinnig: “De Kerk leert, in het licht van het evangelie, dat de doodstraf een onmenselijke maatregel is die afbreuk doet aan de waardigheid van een persoon en de Kerk legt er zich vastbesloten op toe om de doodstraf overal op aarde afgeschaft te zien.”
De paus heeft al op 11 mei zijn zegen gegeven aan deze wijziging tijdens een audiëntie met de prefect van de Congregatie van Geloofsleer.

De inspectie gaat thuiszorg beter controleren

Donderdag kwam de Consumentenbond donderdag met een vernietigend onderzoek naar buiten over het werk van de gezondheidsinspectie. Volgens de bond grijpt de dienst niet in bij thuiszorgorganisaties die hun zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg. Daarom gaat de gezondheidsinspectie gaat nog dit jaar en komende jaren meer toezicht houden op thuiszorginstellingen, meldt De Telegraaf. 'De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vindt dat risico’s in de thuiszorg meer aandacht verdienen', meldt de Telegraaf.
Volgens de bond grijpt de dienst niet in bij thuiszorgorganisaties die hun zaken niet op orde hebben voor het leveren van goede en veilige zorg. Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe.
De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend waar mensen misstanden kunnen aankaarten. Het ministerie van Volksgezondheid kon donderdag niet direct een inhoudelijke reactie geven op de heftige kritiek. Meer over dit onderwerp lees je hier .

En dan nog dit..

Het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) van Amsterdam heeft de computerstem in de tram en de metro aangepast, nadat ze een fout hadden gemaakt in het montageproces waardoor de stem een onnatuurlijk geluid had gekregen. 
Volgens de openbaar vervoerder is er iets misgegaan bij de montage van de geluidsfragmenten die de nieuwe omroepstem vormen. De combinatie van verschillende geluidsfragmenten zorgt voor het onnatuurlijke geluid. Een aantal van de omroepberichten is niet nageluisterd, waardoor het niet eerder werd opgemerkt. 
Het geluid van de omroepberichten heeft tot veel reacties en klachten geleid. Tegenover NU.nl heeft het GVB laten weten dat ze niet tevreden waren over het geluid van de computerstem: " Dit is niet de kwaliteit die we beogen", aldus een woordvoerder.

Meer over:

, , , , , , , , , , , ,