Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zomerhitte: dinsdag 31 juli

31 jul 2018
  •  
leestijd 5 minuten
pensioenleeftijd
In de rubriek "Zomerhitte" presenteert Pauw een selectie van de opvallendste nieuwsfeiten van deze warme zomerdag.

'Laagopgeleide eerder met pensioen'

Laagopgeleiden leven over het algemeen jaren korter dan hoogopgeleiden en zouden daarom ook eerder met pensioen moeten gaan.  Dat staat in een advies van onderzoekers De Beer en Van der Gaag van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Zij stellen voor om laagopgeleiden zo'n 4 jaar eerder met pensioen te laten gaan dan hoogopgeleiden.
Nu geldt voor iedereen dezelfde AOW-leeftijd, terwijl de levensverwachting tussen verschillende mensen sterk uiteen kan lopen. Volgens de onderzoekers  leven mensen met een lage sociaaleconomische status gemiddeld korter en ontvangen dus ook gemiddeld minder jaren AOW. Logisch dus - zeggen de onderzoekers -  om de AOW-leeftijd zodanig te differentiëren dat de verhouding tussen AOW-jaren en arbeidsjaren voor verschillende sociaaleconomische groepen gelijk zou moeten zijn. 
Volgens berekeningen van NIDI-onderzoekers De Beer en Van der Gaag zou in dat geval in 2050 de AOW-leeftijd voor laagopgeleiden uitkomen op 65,2 jaar in plaats van de 70 jaar die volgens de huidige regels in het verschiet ligt. 
De onderzoekers benadrukken dat dit advies niet dé waterdichte oplossing voor alle Nederlanders is. "Het is lastiger dan we van tevoren dachten. Er zijn altijd uitzonderingen, er zijn altijd mensen in zware beroepen die hier niet van profiteren. Maar er is geen simpele ideale oplossing."

De wolf rukt verder op

Op nog geen 20 kilometer van de grens met Drenthe heeft zich een nieuwe roedel wolven gevestigd, nabij het Duitse Meppen. Uit camerabeelden blijkt dat de roedel zes welpen telt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. ' Een toenemend aantal Duitse wolven steekt de grens over, op zoek naar een vestigingsplaats in Nederland. Vooral Drenthe is een populaire bestemming: alleen dit jaar al werd hier tenminste tien keer een wolf gespot', schrijft de krant.
In Nederland ligt al een draaiboek klaar voor als de wolf zich dadelijk definitief heeft gevestigd in ons land. Dat draaiboek - met de toepasselijke naam ' Het Draaiboek Wolf' - beschrijft hoe de provincies moeten omgaan met wolven die hier rondtrekken en wolvenparen die hier neerstrijken. Veertig vertegenwoordigers van natuurorganisaties, Wolven in Nederland, LTO, schaapherders, boeren en faunabeheereenheden (jagers) hebben meegewerkt aan het draaiboek, dat veel aandacht besteedt aan de bescherming van schapen en andere dieren.
Roedel wolven met minstens 6 jongen bij Meppen, hemelsbreed 20 km van Drenthe. https://t.co/13ojmha0tp
In de eerste helft van dit jaar hebben zes wolven (drie mannetjes en drie vrouwtjes) samen 101 schapen gedood in ons land, zo leert dna-onderzoek. De Nederlandse schapenhouders zijn dus gewaarschuwd.

Ruimtevaartgoeroe wil met miniraketjes naar buurster Proxima Centauri

Pete Worden is de naam, hij weet  dé manier om eindelijk aan de weet te komen of er leven is bij onze buurman, Proxima Centauri.  Dat is  de  ster  die zich het "dichtst" bij ons  zonnestelsel  bevindt: op 4,25  lichtjaar . In het Latijn betekent het 'de dichtstbijzijnde van (het sterrenbeeld) Centaur."
Een vloot miniraketjes met laserstralen door het heelal sturen. Het klinkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. 'Een  vloot van honderden of zelfs duizenden ruimtescheepjes, per stuk niet groter dan een creditcard. Met op ieder scheepje een ‘ruimtezeil’, een wit weerkaatsend oppervlak. En dan, daar beneden op aarde, een veld vol lasers, die de zeilen met laserstralen aanduwen. Met dat nogal maffe plan reist Worden al een paar jaar de wereld rond, op zoek naar nieuwe technische snufjes en partners,' schrijft De Volkskrant .
Ongewoon, zeker. Maar alle technische mogelijkheden overziend, zou een vloot van ‘starchips’, zoals hij ze noemt, wel eens de enige manier kunnen zijn om binnen afzienbare tijd een bezoek te brengen aan onze meest nabije buur-ster, Proxima Centauri. Een zwakke rode ster, waaromheen een aarde-achtige planeet draait, mogelijk met vloeibare oceanen aan het oppervlak, ontdekten wetenschappers in 2016.
Het grootste probleem is de afstand. Om die afstand van 4,25 lichtjaar te overbruggen zou je tientallen duizenden jaren bezig zijn. De enige manier is daarom om razendsnel daarheen te gaan; op lichtsnelheid. 

Guy Verhofstadt wil EU-onderzoeksteam tegen Russisch nepnieuws

Een opvallende tweet slingerde Guy Verhofstadt maandagavond laat de wereld in, waarin hij zegt in het Europees Parlement te gaan pleiten voor een speciaal team dat het internet en social media in de EU moet gaan opschonen.
Europe needs it's own Mueller, to investigate the extent of Russian disinformation campaigns & other attacks on our democracies. In September I will push the Eur Parliament to such measures to clean up our internet & social media. It's time to fight back! https://t.co/C4Gby6gJ1O
Verhofstadt pleit voor een Europees aanklager die onderzoek gaat doen naar Russische inmenging. Hij neemt speciaal aanklager Robert Mueller die in de Verenigde Staten onderzoek doet naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen als voorbeeld.
Eerder richtte de EU al de controversiële website EU vs Disinfo  op tegen de verspreiding van nepnieuws in de EU - met name Russische nepcampagnes.

En dan nog dit...

Twee beveiligers van het door de Rabobank ingehuurde beveiligingsbedrijf EBN moeten dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnen. De mannen - van 43 en 45 jaar - worden verdacht van betrokkenheid bij een van de grootste bankroven uit de Nederlandse geschiedenis.
Begin maart werd er ingebroken bij een Rabobank in het Brabantse Oudenbosch, waarbij zo’n 300 kluizen werden gekraakt. De buit: miljoenen aan cash geld, sieraden en juwelen is nog altijd zoek. De politie arresteerde daarna twee beveiligers van het bedrijf EBN die werden ingehuurd door de Rabobank.
De daders waren meer dan 24 uur in het gebouw en verlieten volgens de politie de bank met miljoenen aan contant geld en sieraden. Op camerabeelden is te zien hoe twee daders met volle vuilniszakken vertrekken. De twee beveiligers worden ervan verdacht de bankrovers te hebben binnengelaten, maar zij ontkennen elke betrokkenheid.
Misdaadjournalist van de Telegraaf Mick van Wely is aanwezig bij de pro-formazitting in de rechtbank in Breda. Zijn hele verslag is te volgen via Twitter. Op 2 oktober volgt een nieuwe zitting.
Twee medewerkers van het bedrijf dat de bank beveiligde, zitten vast voor de miljoenenroof. OM wil dat ze langer blijven vastzitten, vanwege vluchtgevaar #kluisroof
De verdachten van de kluisroof blijven vastzitten, heeft de rechtbank zojuist besloten #kluisroof

Eerder vertelde hij ook bij PAUW over de spectaculaire bankroof:

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA