Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zomergasten-profiel: Rosanne Hertzberger

23 jul 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Rosanne Hertzberger
Microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger is de eerste gast in een nieuw seizoen Zomergasten. Deze editie wordt gepresenteerd door Janine Abbring, zij neemt het stokje over van Thomas Erdbrink. Andere gasten die dit seizoen hun opwachting maken naast Hertzberger zijn de Amsterdamse burgermeester Eberhard van der Laan, Glenn Helberg, Wim Opbrouck, Frans de Waal en Claudia de Breij. 
Rosanne Hertzberger kwam in april in het nieuws toen haar veelbesproken boek 'Ode aan de E-nummers' uitkwam. Over haar boek schreef ze destijds ook in haar NRC-column. De strekking:  E-nummers, kant- en klaarmaaltijden en conserveermiddelen maken ons leven beter. Ze rekent in haar boek keihard af met de zogenaamde gezonde voedselmythes en pleit voor smartfood.
Vers eten en zelf koken zou veel gezonder zijn dan kant-en-klaarmaaltijden boordevol E-nummers. Niet als we het aan Hertzberger vragen: "koken gezond? Daar is gewoon niets van waar. Kijk bijvoorbeeld naar een land waar uren en uren gekookt wordt: Mexico. Op Amerika na is Mexico het dikste land ter wereld. En dat heeft alles te maken met colaconsumptie." Als er iets is binnen de voedselindustrie dat uit den treure is getest, dan zijn het wel E-nummers. "Zelf koken is niet zaligmakend. Het is ook niet dat je er dunner van wordt."
En Hertzberger rekent af met meer voedselmythes. Stoommaaltijden zijn bijvoorbeeld heel goed, daar zit heel veel groenten in. De stoffen die het meeste bedreigend zijn voor de volksgezondheid zijn natuurlijke stoffen, zoals tabak, suiker en vet. E-nummers zijn vele malen minder schadelijk. Zelfs een - op het oog - doodgewone tomaat, zoals we in de supermarkt kopen is in 90 procent van de gevallen in een genlab in elkaar gesleuteld.

GeenStijl

De 32-jarige Hertzberger kwam dit voorjaar opnieuw in het nieuws toen ze als columniste van NRC Handelsblad seksisme op website GeenStijl ter discussie stelde. ‘Beste adverteerders op GeenStijl en Dumpert, u betaalt mee aan vrouwenvernedering,’ zo begint het paginagrote pamflet dat de NRC-columnist en 137 andere vrouwen ondertekenden en destijds verscheen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. 
GeenStijl vroeg om ‘seksistische complimentjes’ aan de reaguurders onder een artikel over een Volkskrant-journaliste. Het regende opruiende reacties. Hertzberger vroeg zich vervolgens af of adverteerders op websites als GeenStijl en  Dumpert  dit wel moesten willen, wat een hevige reactie teweegbracht. Adverteerders Grolsch, KWF Kankerbestrijding en Defensie trokken zich meteen terug. Hertzberger en gelijkgestemden schreven: ‘Normaal luidt het devies: niet reageren, don't feed the trolls. (-) Maar dit gaat veel verder.’
In onze uitzending debatteerde Hertzberger met journalist  Roderick Veelo . "We betalen GeenStijl terug met gelijke munt," zei Hertzberger. Veloo: "GeenStijl op zwart proberen te krijgen, het is een gotspe."

Zomergasten

Vanavond mag Hertzberger het spits afbijten van het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten. Veel van het bovenstaande zal waarschijnlijk ter sprake komen. Over de uitzending van vanavond wilde ze alvast het volgende kwijt : "In mijn avond wil ik een aantal ongehoorzame mensen laten zien, in de wetenschap en in het leven. En ik wil laten zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet. Hoe we dat altijd al doen en hoe dat de normaalste zaak van de wereld is."

Zomergasten: zondag 23 april om 20:15 uur op NPO 2

Populair bij BNNVARA