Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zomergasten-profiel: Glenn Helberg

6 aug 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Glenn Helberg
Psychiater Glenn Helberg is de derde gast van dit seizoen van VPRO Zomergasten. Hij hoopt in zijn Zomergastenavond met Nederland te delen dat hoe wij onszelf als mens zien, wordt beïnvloed door de manier waarop anderen naar ons kijken.

Transcultureel psychiater

Glenn Helberg, geboren en getogen in Curacao, is na het afronden van de middelbare school in Utrecht geneeskunde gaan studeren. Nadat hij zijn artsexamen afsluit, werkt hij kort op Curacao als huisarts om al snel in de ambulante psychiatrie zicht te krijgen op de mentale wereld van de mensen die aan hem zijn toevertrouwd. Vervolgens specialiseert hij zich in Groningen in de psychiatrie en in Utrecht in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Het dominante westerse perspectief op ziekte en gezondheid neemt hij tot zich, maar tegelijkertijd ontwikkelde hij zich door zelfstudie tot een transcultureel psychiater. Van de visie op ziekte en gezondheid van andere windstreken neemt hij kennis. Hij integreert het in zijn werk.
Op dit moment wordt bij opvoedings- en psychische problemen vooral behandeld vanuit de Westerse gangbare systematiek, die de nadruk legt op de beperkingen van een individu. Dat is te eenzijdig, vindt Helberg. In de geestelijke gezondheidszorg is het daarom van groot belang dat diagnose en behandeling zijn gericht op het stimuleren en activeren van de eigen krachtbronnen, ook de krachtbronnen die cliënten uit hun eigen sociaal netwerk kunnen gebruiken. 
In toenemende mate ontstaat in de maatschappij dan ook het besef dat voor het oplossen van problemen breder moet worden gekeken, en ook de omgeving moet worden betrokken. Daarin wil Helberg graag voorzien. Naast zijn dagelijkse poliklinisch werk, geeft hij veel workshops en colleges onder andere over (seksuele) diversiteit, culturele psychiatrie, racisme, vaderschap en criminaliteit.

Lijstduwer Art1kel 1

Helberg is o.a. voorzitter van het Ocan en lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens. In Amsterdam is hij voorzitter geweest van de Denktank Sociale Cohesie in Zeeburg. Daarnaast is hij ook politiek geëngageerd, hij steunde bij de laatste verkiezingen als lijstduwer de politieke partij Art1kel 1 van Sylvana Simons , hij stond daar op  plaats 18 (overigens heeft de rechter bepaald dat  het gebruik van de naam Artikel 1 in strijd is met de merkrechten op de naam Art.1 van de Stichting Expertisecentrum Discriminatie, voorts moet Simons een andere naam kiezen).  Helberg mengt zich op de achtergrond al jaren in het huidige racismedebat in Nederland. Zo was hij de afgelopen jaren telkens aanwezig bij de rondetafelgesprekken tussen voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet onder leiding van minister Asscher .

Eerste Antilliaanse boot op de Pride

Helberg schroomt niet om taboes binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan te kaarten, zoals homoseksualiteit, afwezig vaderschap en criminaliteit. Zo was hij dé initiatiefnemer van de eerste Antilliaanse boot op de grachtenparade tijdens de Amsterdamse Gay Pride (tegenwoordig Amsterdam Pride) en initieerde hij de breed gedragen motie in de Tweede Kamer voor een 'meer dwingende vaderregistratie'. Vier jaar geleden, in 2013, werd hij 'Ridder in de Orde van Oranje Nassau'. Hij ontving deze Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor de maatschappelijke positie van Antillianen en Arubanen in het Nederlands Koninkrijk.

Zomergasten

“Ik wil in mijn Zomergasten-avond graag met Nederland delen hoe relatief het is wanneer men zegt: “ik ben….” We bestaan op zoveel verschillende manieren. Ik wil de fundamenteel relationele kant van de mens tonen. Hoe wij onszelf zien wordt beïnvloed door de manier waarop anderen naar ons kijken”, aldus Helberg.
Glenn Helberg volgt wetenschapper en schrijver Rosanne Hertzberger en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op als derde Zomergast. Deze editie wordt gepresenteerd door Janine Abbring, die het stokje overnam van Thomas Erdbrink.

Zomergasten: zondag 6 augustus, om 20.15 uur op NPO 2.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA