Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zomergasten-profiel: Eberhard van der Laan

30 jul 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Eberhard van der Laan
De Burgervader van Amsterdam, Eberhard van der Laan, is de tweede gast in het nieuwe seizoen van Zomergasten. Deze editie wordt gepresenteerd door Janine Abbring, zij neemt het stokje over van Thomas Erdbrink. Vorige week beet Rosanne Hertzberger het spits af.  Andere gasten die dit seizoen hun opwachting maken zijn Glenn Helberg, Wim Opbrouck, Frans de Waal en Claudia de Breij. 
Van der Laan maakte in januari dit jaar bekend ongeneeslijk ziek te zijn. 'Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme', schreef de 61-jarige Van der Laan, sinds 2010 burgemeester van Amsterdam.
Van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit (Amsterdam). In 1992 nam hij het initiatief tot een eigen advocatenkantoor (Kennedy Van der Laan). Hij verbrak de banden met dit kantoor toen hij in 2008 tussentijds aantrad als minister van Wonen, Wijken en Integratie. In deze functie maakte Van der Laan zich onder meer sterk voor de aanpak van achterstandswijken in de grote steden van Nederland en voor de inburgering en integratie van nieuwe Nederlanders. Van der Laan is sinds 1976 lid van de Partij van de Arbeid. Namens de PvdA zat hij acht jaar lang in de gemeenteraad van Amsterdam (van 1990 tot 1998). En vanaf 1993 deed hij dat als fractievoorzitter.
De huidige burgemeester werkte als politiek assistent voor wethouder Jan Schaefer. Als advocaat toonde Van der Laan, die vele grote bedrijven en instellingen tot zijn cliënten mocht rekenen, grote maatschappelijke belangstelling en zette hij zich vaak in voor huurders, kleine maatschappelijke organisaties en mensen aan de zijlijn van de samenleving. Van der Laan trad talloze malen formeel en informeel op als mediator in allerlei conflicten. Daarnaast had hij tot zijn aantreden als burgemeester van Amsterdam zitting in het bestuur van verscheidene maatschappelijke, culturele en commerciële organisaties, vooral in Amsterdam, zoals het Verzetsmuseum Amsterdam, het weekblad De Groene Amsterdammer en kindercircus Elleboog.
Op 7 juli 2010 werd Van der Laan geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. In 7 jaar tijd is hij uitgegroeid tot een zeer gerespecteerd en zeer geliefd burgervader. Het sloeg dan ook in als een bom, toen hij begin dit jaar een brief schreef aan alle Amsterdammers waarin hij bekend maakte dat hij kampt met een levensbedreigende ziekte. Meteen daarna volgden steunbetuigingen aan zijn adres, vanuit alle hoeken van de samenleving. 
Kamp Seedorf x Van der Laan
"Damsko strijder" - streetart van Kamp Seedorf op de Wibautstraat in Amsterdam (inmiddels verwijderd).
De huidige burgemeester van Amsterdam is eenmaal te gast geweest in deze talkshow. Hij was te gast bij ons in de studio naar aanleiding van de aanslagen in Parijs in november 2015. Samen met terrorisme-expert Beatrice de Graaf, Francofiel & Journalist Philip Freriks, militair historicus Christ Klep, AT5-verslaggever Suzan Yücel, islamoloog Anne Dijk, NIDA-voorman Nourdin El Ouali en diverse ooggetuigen, sprak hij destijds over de gebeurtenissen en over de consequenties en gevolgen voor een stad als Amsterdam. Hij blonk uit door zijn rust en zijn heldere kijk op de gebeurtenissen.

Zomergasten

Van der Laan lichtte alvast een tipje van de sluier op over zijn Zomergasten-avond. Ajacied Abdelhak Nouri zal aan bod komen. Het nieuws dat de jonge voetballer  door hartritmestoornissen ernstige en blijvende hersenschade op heeft gelopen, heeft de burgemeester 'totaal van de kaart gebracht'.
Ook heeft Van der Laan gekozen voor beelden uit de documentaire De Stakende Stad gekozen, over de Februaristaking in 1941. In tegenstelling tot reguliere uitzendingen van Zomergasten is het marathoninterview met Van der Laan zondag niet live. Het gesprek met de ernstig zieke burgemeester wordt eerder opgenomen. "Dat vind ik belangrijk. Als mijn ziekte dan even opspeelt is het geen beletsel voor het live-programma."

ZOMERGASTEN: ZONDAG 30 juli om 20:15 UUR OP NPO 2

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA