Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zomergasten-profiel: Claudia de Breij

26 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
claudia-de-breij
Zondag heeft Claudia de Breij de eervolle taak om dit  seizoen Zomergasten af te sluiten.
Als jong meisje keek Claudia, geboren en opgegroeid in Culemborg, graag naar kleinkunstenaars Herman van Veen en Tineke Schouten. Na haar middelbareschooltijd studeerde ze twee jaar in Utrecht, waarna ze kleinkunstlessen nam, en op haar achttiende de eerste plaats behaalde op een lokaal cabaretfestival. Ze auditeerde voor de Kleinkunstacademie en werd afgewezen. ‘Niet theatraal genoeg.’ Inmiddels heeft De Breij zeven theatervoorstellingen op haar naam staan. 
Vlak na de oprichting van BNN, in 1997, werkte De Breij mee aan een radioprogramma van de kersverse omroep. In 2003 begon ze voor de VARA, waar ze het 3FM-programma Claudia d’r op presenteerde.    
De Breij won tot zes keer toe de Zilveren RadioSter, een publieksprijs die de beste vrouwelijke radiopresentator van Nederland toekomt. In 2014 zette ze een punt achter haar radiocarrière. Ze liep tegen de 40 en vond zichzelf ‘te oud voor de jongerenzender’, vertelde ze toen bij ons in de uitzending.
Tijdens dat afscheidsgesprek biechtte ze op in de komende vijf jaren een Oudejaarsconference hoopte te geven. Dat lukte, eind 2016. Een hoogtepunt uit haar carrière op de planken.  
Haar laatste theatervoorstelling, Teerling gaf De Breij in 2015. Als bekroning van haar toen al brede oeuvre, overhandigde niemand minder dan jeugdvoorbeeld Herman van Veen haar de Louis Davidsring, de prestigieuze onderscheiding die Van Veen al 37 jaar droeg en hem door Wim Kan was overdragen.
De Breij schrijft boeken, columns, liedjes en zette zich in 2014 voor een geldinzamelingsacties voor de ebola-uitbraak.
Haar nummer, Mag ik dan bij jou , werd binnen en buiten de landsgrenzen bekend, vooral na de ramp die inzittenden van vlucht MH17 trof en na de terreuraanslagen in Parijs.
De Breij trouwde in 2016 met haar partner Jessica van Geel op Schiermonnikoog, en zal vanaf oktober opnieuw in de theaters te zien zijn, met haar nieuwe voorstelling Nu .
Claudia de Breij sluit dit seizoen van Zomergasten af. Gastvrouw Janine Abbring ontving eerder wetenschapper en schrijver  Rosanne Hertzberger , burgemeester  Eberhard van der Laan , psychiater Glenn Helberg , de Vlaamse acteur Wim Opbrouck en primatoloog Frans de Waal
ZOMERGASTEN. ZONDAG 27 AUGUSTUS OM 20.15 UUR OP NPO 2.

Populair bij BNNVARA