Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Zijn we nog bereid klaar te staan voor mensen in nood?'

3 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Rikko Voorberg
Met drieduizend witte papieren kruisen wordt op 4 mei op het Rembrandtplein in Amsterdam stilgestaan bij de vluchtelingen en migranten die het leven lieten onderweg naar Europa. Dit initiatief van dominee Rikko Voorberg, gelijktijdig met de herdenking op De Dam, zorgt voor een hoop commotie.
Want moet je op 4 mei wel meer herdenken dan de burgers of militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties? Een discussie daarover met de initiatiefnemer Rikko Voorberg  en Hanna Luden , directeur van het CIDI (het Centrum Informatie en Documentatie Israël).
"Ik denk dat het heel belangrijk is of we onze eigen geschiedenis erkennen", zegt Hanna Luden. "Het punt van Dodenherdenking is dat we samen tijdens die twee minuten stilte aan hetzelfde denken".
Voorberg heeft een andere lezing van herdenken: "Het is een moreel appèl op ons allemaal, zijn we nog bereid klaar te staan voor mensen in nood? Deze vraag hoort op deze dag. Als je herdenken opsluit in het verleden, hou je het in het verleden. Herdenken moet altijd invloed hebben op nu." Het moge duidelijk zijn dat Luden en Voorberg niet dichterbij elkaar komen over dit onderwerp. 
Hoe denk jij over de Dodenherdenking? Vul hier de poll in.
Meer nieuws en achtergronden? Klik hier.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA