NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zijlstra treedt af als Minister van Buitenlandse Zaken

12 feb 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Halbe Zijlstra
UPDATE: Minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken heeft dinsdagmiddag, aan het begin van het debat dat werd aangevraagd door de PVV, zijn aftreden als minister aangekondigd. Hij deed dat na de leugen over zijn aanwezigheid bij een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.
Volgens Zijlstra vertrouwde hij Rutte enkele weken geleden toe dat hij over de kwestie had gelogen. Daarom willen partijen ook Rutte aan de tand voelen, maar d irect na het begin van het debat maakt Zijlstra bekend dat hij aftreedt. Hij bedankt alle medewerkers van het ministerie voor hun steun. 'Ik weet zeker dat ze dat ook voor mijn opvolger zullen zijn', voegt hij daaraan toe.
Het debat over Zijlstra gaat na diens aftreden  verder met premier Rutte. De minister-president vertelde dat Sigrid Kaag (D66) voorlopig de opvolger is van Zijlstra als Minister van Buitenlandse Zaken.
Minister  Zijlstra  (BuZa) heeft maandag toegeven te hebben gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin in 2006. Volgens Zijlstra heeft de Russische president in zijn buitenhuis ontmoet. Hij was niet aanwezig, hoewel hij onder meer op een congres van zijn VVD in 2016 nog anders beweerde.
De toenmalig VVD-fractievoorzitter zei in een speech in 2016 dat hij Poetin zelf had horen praten over 'Groot-Rusland'. 'Ik was medewerker. Ik was weggestopt achter in het zaaltje waarin het plaatsvond. Maar ik kon heel goed horen wat het antwoord van Vladimir Poetin was op de vraag wat hij verstond onder Groot Rusland', zei Zijlstra tijdens het partijcongres.
Zijlstra zegt het verhaal naar zichzelf te hebben toegetrokken, omdat hij zijn bron wilde beschermen. Volgens de minister zou hij hem anders in gevaar kunnen brengen, omdat hij grote belangen zou hebben. 
President Rutte (VVD) heeft maandag in een reactie laten weten dat de geloofwaardigheid van zijn partijgenoot niet in het geding is. Rutte benadrukt vooral wat Zijlstra wel goed heeft gedaan in zijn ogen. De premier: 'Het is van belang dat als je een fout maakt dat je die rechtzet, aldus Rutte. Hij is een paar weken geleden door Zijlstra op de hoogte gebracht over de zaak. Zijlstra zei toen de waarheid te willen vertellen aan de Volkskrant . 'Ik hecht zeer aan openheid', aldus Rutte.
Premier Rutte reageert op affaire Halbe Zijlstra pic.twitter.com/gP2hqyAuln
Voor de relatie met Rusland heeft de kwestie volgens Rutte geen gevolgen. 'Omdat de Russen heel goed weten dat de inhoud klopt.' Zijlstra gaat deze week naar Moskou. Hij heeft daar woensdag een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.
Zijlstra: "Het was gewoon dom. Zoals Lincoln ooit al tegen me zei: verzin nooit een ontmoeting met een bekend politicus."
Ik heb drie keer op rij olympisch goud op 5000 meter gepakt, he jongens. Of nja, heb dit verhaal even geleend van ene Sven Kramer maar dat doet er niet toe. #Zijlstra
Wannéér hij t zei is niet zo relevant - Lavrov kan nu bij elke kwestie met NL (nepnieuws, hacks) naar fantasieën Zijlstra wijzen https://t.co/KzDfvAwBHz
Onder #HalbeWasErbij  en #HalbeWaarheden wordt de VVD'er ondertussen in verband gebracht met de ene na de andere grote historische gebeurtenis. Een bloemlezing: 

Meer over:

, , ,