Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Zeven jaar cel voor hoofdverdachte diamantroof Schiphol

28 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Diamantroof Schiphol
De Haarlemse rechtbank heeft de verdachten van de spectaculaire diamantroof op Schiphol in 2005 celstraffen opgelegd oplopend tot 7 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) noemt het de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis.
De zwaarste straffen gingen naar de twee mannen die in het busje zaten waarmee de overval werd gepleegd. Zij kregen zeven en zes jaar gevangenisstraf, maar het OM had zelfs 7,5 jaar tegen de twee verdachten geëist.
Ook werd een celstraf van vijf jaar opgelegd aan een derde verdachte, e en KLM-medewerker die de overvallers hielp om het beveiligde platform op te komen en van werkkleding had voorzien. Een vierde verdachte, eveneens een KLM-medewerker, werd vrijgesproken van medewerking aan de roofoverval. Wel kreeg hij zes maanden cel opgelegd voor witwassen, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Een vijfde verdachte werd vrijgesproken omdat hij niets met de overval te maken had, maar wel met een poging twee weken daarvoor die mislukte. Dat deed voor de rechtbank niet ter zake. De man kreeg 3,5 jaar cel in plaats van drie opgelegd (NOS). 
August Wijnand 'de Lange' B., die bekend stond als 'het brein' van de diamantroof, heeft een jaar geleden zelfmoord gepleegd.
Het is een van de meest geruchtmakende roofovervallen uit de Nederlandse geschiedenis. Bij de diamantroof was de buit maar liefst 250 kilo aan diamanten ter waarde van ruim 70 miljoen euro. Na een jarenlange undercoveroperatie wist de politie de verdachten uiteindelijk op te sporen. Op 21 november j.l. begon uiteindelijke de rechtszaak tegen de verdachten en die avond zat Mick van Wely , misdaadverslaggever van de Telegraaf , bij PAUW aan tafel.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's