Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zeldzame blauwe supermaan woensdag goed te zien in Nederland

  •  
30-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Blauwe super bloedmaan
Op woensdag zal een groot deel van de wereld niet alleen een blauwe maan en een supermoon zien, maar ook een totale maansverduistering (bloedmaan); allemaal tegelijk. Sinds 1982 is er niet meer zo'n drietrapsraket geweest en de volgende zal pas in 2037 plaatsvinden.
De maansverduistering is het best zichtbaar in de westelijke helft van de Verenigde Staten en Canada voordat de maan woensdagochtend daar vroeg ondergaat, en over de Stille Oceaan in Azië als de maan woensdagnacht tot donderdag stijgt.

De Amerikaanse oostkust heeft geen geluk; de maan zal onder gaan net als de verduistering begint. Europa en het grootste deel van Afrika en Zuid-Amerika zullen de show ook behoorlijk missen, helaas. Dus hier valt er niet veel van mee te maken.

Een blauwe maan is de tweede volle maan in een maand. Een supermoon is een bijzonder nabije volle of nieuwe maan, die iets helderder en groter lijkt. Een totale maansverduistering - ook wel bloedmaan genoemd, vanwege zijn roodachtige tint - laat de maan volledig baden in de schaduw van de aarde. 'Ik noem het de Super Bowl of Moons', zei wetenschapper Noah Petro maandag vanuit NASD's Goddard Space Flight Center in Maryland (VS).

In Nederland is alleen de supermaan waar te nemen, hij zal niet de rode gloed hebben, omdat wij daarvoor niet op het goede werelddeel zitten. Omdat de weersverwachting gunstig is kunnen we waarschijnlijk de maan wel goed zien woensdagavond, omdat in de loop van de middag de bewolking richting Duitsland trekt.
De volgende keer dat een dergelijk natuurverschijnsel zich voordoet is niet eerder dan in 2037. Hopelijk hebben we dan meer geluk en is de bloedmaan ook hier te zien.