Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zeespiegel stijgt steeds sneller door smeltend zeeijs in Groenland en Antarctica

13 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
klimaatverandering
Smeltende ijskappen op Groenland en Antarctica versnellen de toch al rap stijgende zeespiegel, laten nieuwe satellietgegevens zien. Gezien het huidige tempo zullen de oceanen gemiddeld aan het eind van de eeuw ten minste 60 centimeter gestegen zijn, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd door de National Academies of Sciences.
Op basis van 25 jaar satellietgegevens laat het onderzoek zien dat het tempo is versneld. Het bevestigt de computersimulaties van wetenschappers en is in overeenstemming met voorspellingen van de Verenigde Naties, die regelmatig rapporten over klimaatverandering publiceren.
'Het is een groot probleem, omdat de verwachte zeespiegelstijging een voorzichtige schatting is, maar dus waarschijnlijk hoger zal zijn', zegt hoofdauteur Steve Nerem van de universiteit van Colorado in de Verenigde Staten (VS) tegenover The Guardian . Problemen die te maken hebben met overstromingsgevaar, die kustgemeenschappen in het jaar 2100 kunnen verwachten, kunnen zich al in de komende decennia voordoen, volgens Katy Serafin, een expert in kustoverstromingen, werkzaam aan de universiteit van Oregon (VS).

Klimaatverandering zorgt op twee manieren voor de stijging van de zeespiegel: ten eerste smelten de ijskappen aan de polen. Ten tweede nemen de broeikasgassen in de atmosfeer toe. Dat laatste fenomeen zorgt voor de opwarming van de oceaan. Warm water, minder dicht dan koud water, neemt meer ruimte in. (bron: Nieuwsblad)
smeltende ijskap antarctica
Een gletsjer op Antarctica met grote scheuren (Foto: NASA / Digital Mapping System)
Zeespiegelstijging wordt dus veroorzaakt door opwarmende wateren en het smelten van ijskappen en gletsjers. Van de 7,5 centimeter zeespiegelstijging van de afgelopen 25 jaar, is ongeveer 55 procent afkomstig van warmer wordend zeewater en de rest is van smeltend ijs. Het proces is zich aan het versnellen en meer dan driekwart van deze versnelling sinds 1993 is toe te schrijven aan het smelten van ijskappen in Groenland en Antarctica, blijkt uit het onderzoek.
Een zeespiegelstijging van 60 cm tegen het einde van deze eeuw zou betekenen dat de kosten voor droge voeten steeds hoger zullen worden, zeker voor kustgebieden. Wanneer een storm zoals de superstorm Sandy in 2012 toeslaat, kan de zeespiegelstijging bovenop stormvloed leiden tot recordschade, aldus de onderzoekers.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA