Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Yvonne Snitjer zat gevangen in Libië: ‘Ik was niet in gevaar’

15 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
20170615-pauw-yvonne_1-1
17 dagen zat hulpverlener Yvonne Snitjer vast in Libië. Begin deze week werd ze gedeporteerd naar Nederland. Voor uitzetting werd haar verblijfsvergunning ongeldig verklaard. Snitjer wil maar één ding: terug naar haar Noord-Afrikaanse thuisland.
Met haar stichting Al Eureka hielp Yvonne Snitjer de Libische bevolking aan onderwijs. Als ze eind mei in de Libische hoofdstad Tripoli naar een plek rijdt voor wat internetbereik — hetgeen ze wel vaker doet — worden ze in een nabijgelegen politiepost wantrouwend. In de stad Tripoli werd eerder die dag nog gevochten tussen rivaliserende milities.
Een commandant ondervraagt haar, waarna ze wordt meegenomen voor gesprekken en verhoren. Uiteindelijk wordt Snitjer afgevoerd naar een detentiecomplex op het vliegveld in Tripoli, in handen van de salafistische militie de Rada Special Deterrence Forces.
Daar zal ze in totaal 17 dagen in afwachting van een achtergrondcheck doorbrengen. Alle consternatie in de Nederlandse media, tijdens die twee weken, is wat overtrokken, zo vertelt ze.
Snitjer kan terecht bij vrienden in Nederland, maar wil niets liever dan terug naar Libië. Daar zijn vrienden en kennissen van haar druk bezig om de uitzetting ongedaan te maken.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA