Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Ybeltje Berckmoes: 'De ernst van wat ik heb meegemaakt is zo ontzettend raar'

26 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
Ybeltje Berckmoes
'Het meest onopvallende Kamerlid', noemde ze haar: Ybeltje Berckmoes, oud-Kamerlid van de VVD, die in haar boek 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn' afrekent met haar oude partij. 'Een slangenkuil', noemt ze de VVD.
Wie de grootste slang is kan Berckmoes niet zeggen. 'Dat is een wedstrijdje'. Uiteindelijk is ze zelf in het ravijn gesprongen. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra , die vaak in haar boek voorkomt, heeft een korte reactie gegeven op het boek dat vandaag zal verschijnen.
Halbe Zijlstra omschreef @YbeltjeBD vandaag tot twee keer toe als ‘teleurgesteld’, en zij legt uit waarom bij #Pauw pic.twitter.com/1aGartJaqG
De reactie van Zijlstra is volgens Berckmoes veelzeggend. 'Je kan het analyseren als een voetbalwedstrijd. Ze hebben afgesproken dat ze mij framen als ‘teleurgesteld'. 'Och dat vrouwtje is teleurgesteld’.  Typisch voor de politiek, volgens het oud-Kamerlid.

Netflix

'Het fractiebestuur heeft het voor het zeggen, het is een soort schaakspel. Ik was een van die pionnen en werd dan naar voren geschoven. Maar ik als pion wilde zelf de arena verkennen, maar dat kon niet.' Berckmoes beschouwt zichzelf als stemvee, daarom geeft ze zichzelf de naam Clara39. Naar haar plaats op de VVD-lijst. 'Mijn dag begint om half 6, dan rij ik naar Den Haag en dan ga je stemmen, bijvoorbeeld voor een motie van wantrouwen. Terwijl je zit te wachten tot je aan de beurt bent, zit iedereen om je heen te Netflixen'.  Uiteindelijk heeft ze zelf ook maar een abonnement genomen. Als ze 's avonds thuiskwam vroeg ze zichzelf af: 'wat heb ik nou zitten doen?'

Beeldvorming

'Beeld is belangrijker geworden dan inhoud', zegt Berckmoes. In een officieel communiqué aan alle partijleden zou zelfs zijn gecommuniceerd dat beeldvoorming voortaan leidend is. 'Een beeld wordt van tevoren bepaald, voordat je überhaupt aan iets begint.' En daarbij tekent ze aan dat ze met haar marketing- en sales achtergrond heel wat gewend is.

Forum voor Democratie

Een van de meest stuitende dingen volgens Berckmoes is de beruchte baantjescarroussel. 'In elke fractie zit een persoon die in de gaten houdt welke baantjes er zijn', vertelt Berckmoes. Zo doet Sander Dekker dat bij de VVD. Dan kan je als Kamerlid het niet is geworden, wellicht nog wel burgemeester worden ergens. Dat hebben ze haar ook aangeboden. 
Zou ze nog in de politiek willen terugkeren na haar ervaringen in de VVD-fractie?  ‘Als die gelegenheid zich voordoet dan zou ik nog wel volksvertegenwoordiger willen worden. Want ik wil mijn verhaal doen'. Er zal veel moeten veranderen, in haar ogen. Bij de VVD zal het waarschijnlijk niet meer worden, maar Thierry Baudet wilde haar al meteen hebben. ‘Dat pleit voor hem', aldus Berckmoes.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA