NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Wisten we in 2016 al wat er in 2017 in het nieuws zou zijn?

1 dec 2017
  •  
leestijd 3 minuten
trump en un (2)
De laatste maand van het jaar is begonnen, we kunnen terugblikken op 2017 en vooruitblikken op 2018. Maar wat hadden we vorig jaar verwacht van 2017 en hoeveel is daarvan uitgekomen? We nemen de lijst van nu.nl onder de loep.

Politiek

Eind 2016 werd nog vooruitgekeken op de verkiezingen van afgelopen maart. Daarin werd een belangrijke rol toegeschreven aan de PVV. Tot en met de verkiezingen speelde de PVV inderdaad die rol. Maar na de verkiezingen stond de partij van Wilders, ondanks de tweede partij te zijn, vrij snel buitenspel , omdat alle partijen samenwerking hadden uitgesloten. Ook werd er gesproken van een ingewikkelde verkiezing, maar dat de uitslag zo verdeeld was en de langste formatie, werd niet voorspeld.

Buitenland

Trump zou meer inschikken, volgens Amerika-deskundige Willem Post, en de banden tussen Rusland en de VS worden aangehaald. Dat Trump Rusland verwerpt wegens nepnieuws wordt niet genoemd. Ook wordt Noord-Korea niet genoemd, terwijl de spanningen tussen Trump en Kim Jong-un in 2017 de wereld in de tang houden.
Populisme zou blijven groeien in Europa. Echter, zowel in Duitsland als in Frankrijk hebben de populisten wel aan terrein gewonnen maar niet overwonnen. Merkel is druk bezig de regering voor haar vierde ambtstermijn, en in Frankrijk heeft Emmanuel Macron de populistische Le Pen verslagen.
Syrië lijkt op weg te zijn naar stabiliteit. Sinds kort is IS ‘verslagen’ en sinds een week zijn de vredesonderhandelingen verplaatst naar het buitenverblijf van Poetin . Dus op het punt van de druk van Rusland zat deskundige Bertus Hendriks op het juiste spoor.

Sport

Er werd al gesproken over het EK vrouwenvoetbal, maar op de mooie prestatie die de Oranje leeuwinnen hebben behaald werd nog niet gehoopt. Wel was men optimistischer over het mannenvoetbal, wat helaas in een teleurstelling is geëindigd.
Max Verstappen werd optimistischer ingeschat dan is gebleken. Het team van de Nederlander, Red Bull, kon niet de verrassing bieden die Olav Mol voorspelde. Hoewel Verstappen twee Grand Prixs wist te winnen, moest hij op het eindklassement een plek inleveren ten opzichte van vorig jaar.
Op de fiets wist Tom Dumoulin te verrassen met een eindzege in de Giro d’Italia. Maar een grotere verrassing was de vierde plek in de ronde van Spanje van Wilco Kelderman.

Techniek

Opvallend genoeg werd er vorig jaar al gesproken van randloze schermen op smartphones, echter werd die primeur aan Samsung toegeschreven. Afgelopen najaar presenteerde Apple daarentegen met de iPhone X het eerste randloze scherm.
Nu.nl verwachtte ook een hevig Kamerdebat over de nieuwe spionagewet. Echter, komt de commotie niet uit de Tweede Kamer maar uit de maatschappij. Maar een referendum over de sleepwet stuitte wel op weerstand in de Tweede Kamer .

Entertainment

Er werd vorig jaar al gesproken over een eventueel terugtreden van Matthijs van Nieuwkerk als presentator van De Wereld Draait Door. Ook hier zat nu.nl op het goede spoor. Van Nieuwkerk presenteert het programma nog steeds maar hoeft, op eigen verzoek , minder lang te werken.
Ook zou 3FM een manier moeten vinden om hun positie weer te versterken, na het vertrek van iconen. Deze lijn heeft zich echter voortgezet met het vertrek van Giel Beelen.
Op sommige punten zat de lijst van nu.nl in de goede richting, maar soms is de werkelijkheid niet te voorspellen.
Klik hier voor onze nieuwspagina

Meer over:

, , , ,