Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Wereldvluchtelingendag: kinderrechten onder druk

  •  
18-06-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
kinderen vluchtelingen
Honderden kinderen worden in een oude loods in het zuiden van Texas vastgehouden in kooien. Ze zijn van hun ouders gescheiden, nadat ze samen illegaal de grens waren overgestoken, en door de Amerikaanse grenspolitie waren opgepakt. Terecht deed dit nieuws deze week wereldwijd veel stof opwaaien. We kijken, daags voor Wereldvluchtelingendag (20 juni), hoe het gesteld is met vluchtelingenkinderen.
Toen de kritiek op het snoeiharde Amerikaanse immigratiebeleid toenam (zelfs Melania Trump liet zich horen), wees president Donald Trump verwijtend naar Europa, want hier zouden de Europese leiders er een grote zooi van hebben gemaakt. Duitsland is volgens de Amerikaanse president het voorbeeld van hoe het niet moet. Trump stelt dat de criminaliteitcijfers door het te soepele immigratiebeleid enorm zijn toegenomen bij onze oosterburen.
The people of Germany are turning against their leadership as migration is rocking the already tenuous Berlin coalition. Crime in Germany is way up. Big mistake made all over Europe in allowing millions of people in who have so strongly and violently changed their culture!
De cijfers laten echter het tegenovergestelde zien. De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft in mei nieuwe misdaadcijfers vrijgegeven, die juist een algehele afname van de criminaliteit laten zien. De cijfers tonen aan dat 5,76 miljoen misdaden werden gemeld in 2017 - een daling van 5 procent ten opzichte van 2016 en het laagste aantal sinds 1992. Gezien de stijgingen in de Duitse bevolking, vertelde Seehofer de verslaggevers in Berlijn, betekende dit dat het door Duitsland gerapporteerde misdaadpercentage het laagste in drie decennia tijd is.
De internationaal bekritiseerde praktijk in de VS komt voort uit het strikte beleid van minister van Justitie Jeff Sessions die twee maanden geleden aankondigde voortaan illegale immigratie te gaan vervolgen als een misdrijf.  Het meest absurde fragment over dit onderwerp van de afgelopen dagen kwam waarschijnlijk van FOX News, waar de publicist Ann Coulter beweerde dat er 'kindacteurs' worden ingezet in de zuidgrens om de ernst van de gebeurtenissen uit te vergroten. 
Ann Coulter on Fox News calls crying immigrant children "child actors" and looks directly into the camera to warn Trump not to fall for it. pic.twitter.com/SIjrocmxKB
Het zegt genoeg over de wijze waarop een groot deel van de bevolking van het machtigste land ter wereld naar vluchtelingen en immigranten kijkt. Notabene in Amerika, een land dat door immigranten is opgebouwd. 
Het meest schokkende fragment komt van  ProPublica, dat opnames in handen kreeg die in het geheim zijn gemaakt door een medewerker van een opvangcentrum van migrantenkinderen, die kort daarvoor gescheiden werden van hun ouders.

Vluchtelingenkinderen in Nederland

We moeten ook naar onszelf kijken, want ook dichterbij huis laat de opvang van kinderen die gevlucht zijn te wensen over. Daarom heeft een speciale werkgroep een week geleden nog een manifest aangeboden aan de Tweede Kamer. Volgens de werkgroep is uit onderzoek gebleken dat de opvang van kinderen in asielzoekerscentra ondermaats is. 
‘Gezinnen hebben bijvoorbeeld niet genoeg privacy, ze moeten te vaak verhuizen en kinderen krijgen te weinig hulp bij het verwerken van traumatische ervaringen. Bovendien worden niet alle kinderen in de asielopvang gelijk behandeld. Dit moet en kan beter,’ volgens coördinator van de werkgroep Helen Schuurmans.
De Werkgroep Kind in azc is samengesteld uit mensen van zes organisaties: VluchtelingenWerk Nederland, War Child, Stichting De Vrolijkheid, UNICEF Nederland, Kerk in Actie en Defence for Children. Twee weken terug heeft deze groep een groot onderzoek gepresenteerd, van waaruit tien verbeterpunten zijn opgesteld. 
Dit kan en moet beter
  (Afkomstig uit het manifest, dat hier te vinden is bij Vluchtelingenwerk Nederland)

Er is dus een hoop werk aan de winkel om al deze tien punten te verbeteren. Onderwijs is een belangrijk speerpunt, met name voor kinderen. Niet alleen in Europa, maar wereldwijd zijn er nog steeds veel te veel kinderen die geen toegang hebben tot educatie.
Kinderen en onderwijs

Nieuw EU-akkoord

De regels voor asielopvang zijn in de gehele EU gelijk. Fatsoenlijke huisvesting en medische zorg, vanaf dag één taallessen en binnen zes maanden toegang tot de arbeidsmarkt: dat zijn de minimumregels voor asielopvang die binnenkort moeten gaan gelden in alle 28 EU-landen. Afgelopen donderdag bereikte onderhandelaar Sophie in ’t Veld (D66) namens het Europees parlement na maanden van overleg een akkoord over de nieuwe regels met alle 28 lidstaten. 'Het was retemoeilijk. Er zijn momenten met slaande deuren geweest, maar we zijn er uitgekomen', zo meldde ze.
Met de nieuwe regels uit het akkoord moet ook de detentie van kinderen straks veel beter geregeld zijn. Kinderen mogen alleen nog worden opgesloten als hun eigen veiligheid dat vergt (veel kinderen verdwijnen spoorloos, er circuleert een niet-officieel getal van 10.000) of als dat nodig is om de ‘familie-eenheid’ te bewaren. 'Maar dan ook nog alleen in een familievriendelijke omgeving, waarbij het kind bijvoorbeeld overdag naar school gaat en ’s avonds terug naar de ouders,' volgens In 't Veld. Kinderen alleen opsluiten om redenen van nationale veiligheid, zoals sommige lidstaten doen, kan straks niet meer.
Daarnaast is het ook belangrijk dat kinderen binnen twee maanden naar school moeten en alleen reizende minderjarigen meteen worden gekoppeld aan een begeleider. Positieve ontwikkelingen dus. De grote vraag is of deze regels straks ook streng nageleefd gaan worden door alle lidstaten. 
Wereldvluchtelingendag is een speciale herdenkingsdag die jaarlijks gevierd wordt op 20 juni. De dag werd in 2000 ingesteld via een speciale resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. Wereldvluchtelingendag wordt in meer dan honderd landen gevierd, vaak georganiseerd door de nationale afdeling van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.
Wereldwijd zijn op dit moment ruim 68 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking (UNHCR).
Delen: