Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Wees verstandig en zet je kinderen op ICT les'

30 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kinderen ICT les
Information and Communication Technology, afgekort 'ICT', moet een verplicht vak worden op de basisschool en in het voorgezet onderwijs. Dat vindt een overweldigende meerderheid van de ICT’ers in ons land, blijkt uit onderzoek van IT-vaktitel AG Connect. De ICT sector vindt dat Nederland de jeugd moet voorbereiden op de toekomst. De PO-raad acht deze ideeën onwenselijk.
Maar liefst   85 procent van de bijna 1300 ICT-professionals   in het onderzoek vindt dat de politiek moet afdwingen dat binnen een paar jaar informatica, programmeren en digitale geletterdheid een verplicht vak is in het basisonderwijs. Voor het voortgezet onderwijs wil zelfs 95 procent dit vak verplicht stellen. En dat moet binnen drie jaar gebeuren. Bijna de helft vindt dat het al komend schooljaar (2018/2019) ingevoerd moet worden als verplicht vak.    

Geen vertrouwen in de politiek

Driederde van de ondervraagde ICT'ers heeft er geen vertrouwen in dat de overheid beseft hoe belangrijk ICT is en ze verwachten dan ook niet dat deze plannen zullen worden uitgevoerd. 
Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, pleit al geruime tijd voor de invoering van ICT als verplicht vak. “Wij hebben goede hoop dat een nieuw Kabinet dit omarmt en wachten de voorstellen af. We hebben afgelopen jaar met een coalitie van meer dan 60 partijen uit alle geledingen van de maatschappij bepleit dat ‘computational thinking’ structureel onderdeel van het curriculum moet zijn op de basisschool en in het voortgezet onderwijs. Dus niet alleen keihard programmeren, maar juist ook breder."
"Wij zullen aandacht blijven vragen voor deze belangrijke zaak", gaat De Boer verder. "Want alleen door dit soort maatregelen kan straks iedereen mee in de digitale transitie, en kan Nederland zelfs een koppositie innemen. Dit zijn 21st-century skills zoals ze dat noemen die een absolute must zijn.”

Internationaal op achterstand

Het is een zeer realistisch risico dat Nederalnd achter zal raken bij de ons omringende landen, waar ICT of programmeren inmiddels wel een verplicht vak is. In Groot-Brittannië, Tsjechië, Portugal, Polen en Griekenland hebben ze bijvoorbeeld al wel de noodzaak ingezien en krijgen kinderen al op de basisschool ICT-les.
De PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, verzet zich tegen de ideeën van de ICT-sector, omdat ze vrezen dat wanneer de politiek hier gehoor aan zou geven, het bedrijfsleven het curriculum van het het onderwijs bepaalt. Dat acht de raad zeer onwenselijk.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA