Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'We moeten niet allemaal hetzelfde worden maar nog bonter onszelf'

  •  
21-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Renske de Greef
'Hoera, een mensenkind'. Dat zou op de geboortekaartjes in de winkels moeten staan als het aan schrijver Renske de Greef ligt. Nu staat er vaak 'Hoera, een zoon' of 'Hoera, een dochter', maar dat is eigenlijk heel gek, volgens De Greef. Ze zat woensdagavond bij ons aan tafel om te praten over de HEMA, die voortaan genderneutrale kinderkleding aanbiedt.
Kinderen zien als individu, in plaats van als jongen of als meisje. Dat is volgens De Greef de kern van de discussie. 'Het gaat niet over dat dingen niet meer mogen of dat we jongens als meisje moeten maken, of andersom. Het gaat er juist om dat er meer mag,' aldus de schrijver. "Het is raar dat we van tevoren bedenken dat alleen de sekse uitmaakt wie je bent'.
In haar eigen leven ziet De Greef het ook. Als voorbeeld geeft zij een gebeurtenis rond haar eigen dochter, die op een dag een blauwe jas droeg. Toen zij met de pinautomaat zat te spelen zeiden mensen tegen De Greef: 'Wat een lekker technisch kereltje heb je daar'. Toen ze een jurkje aanhad zeiden ze: 'Lekker shoppen met papa's creditcard. Zo merk je hoe heftig mensen in hun eigen stereotypen en vooroordelen op kinderen reageren. Het is niet de bedoeling dat we allemaal hetzelfde worden, maar dat we allemaal nog bonter onszelf worden," besluit ze.

Hieronder de persverklaring van de HEMA

Term genderneutraal mijdt @hema bewust. Persverklaring: "stoere meisjes" "lieve jongens" "veel verzoeken van onze klanten" "voor iedereen" pic.twitter.com/IZWPgLp8Z6

En dit zijn een aantal Tweets die voorbij kwamen tijdens het gesprek

Hema: geen Zwarte Piet, geen hij of zij.

Maar wel hoofddoeken. #CultuurOnderVuur pic.twitter.com/wqflNo8157
Ophef over de genderneutrale kleding bij de #HEMA , dat terwijl de ANWB dit al jaren heeft.. pic.twitter.com/AarrLMzsPl

Meer over dit onderwerp