Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'We leiden een non-profit bedrijf'

26 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Zusters Karmelietessen
De drie jongste zusters van de Karmelietessen van het goddelijk hart van Jezus: Zusters Hannah, Maria Goretti, Maria Gratia en moeder-overste Elvira Maria leven in hun klooster in Vogelenzang. Ze vertelden op Hemelvaartsdag hoe dat leven eruitziet. 
"We hebben het klooster gerenoveerd en een zorghotel opgezet," zegt moeder-overste zuster Elvira Maria. Zij is min of meer de baas, al vindt ze dat geen goed woord. Het klooster is immers geen bedrijf. En als je het wel met een bedrijf wilt vergelijken, dan met een slechtlopend bedrijf. "We zijn non-profit, non-verbaal, non-actief", aldus zuster Elvira Maria. "Non is een beetje een scheldwoord. Ik vind zuster leuker."

Moeder-overste Elvira Maria

Zuster Elvira Maria
Zuster Maria Gratia is 35 jaar oud en zit sinds 2009 in het klooster. Ze is van huis uit katholiek, maar praktiseerde het niet. Zoals wel meer katholieken. Ze ging niet naar de kerk, totdat ze op een gegeven moment ziek werd. Ernstig ziek. "Ik ging over het geloof en god gaan nadenken. Ben boos geweest op god, ik wilde zelfs niet meer in hem geloven. Ik was zo ziek, zag zoveel ellende in de wereld. Wat is dat nou voor god?" Dat is ze gaan onderzoeken en plots sloeg de vonk over. "Het is op een gegeven moment een soort liefde geworden en dat gevoel werd steeds sterker. Het groeit gestaag. Die liefde voor god. Je wordt bewust dat je hem wilt volgen en bij hem wil zijn".
"Ik herken dat", zegt zuster Maria Goretti. "Ik was op vakantie naar Berlijn en voelde echt een verliefdheid in mijn hart. Opeens. God kan je zomaar ineens roepen. Ik voelde zoveel vreugde en geluk, ik wist wat ik wilde met mijn leven: het aan god geven. Zo'n verliefdheid heb ik nooit ervaren. Het is voor de buitenwereld moeilijk te begrijpen. Het is een soort mystieke ervaring."

Zuster Maria Goretti

Zuster Maria Goretti
Zuster Maria Gratia gaat gaat binnenkort de eeuwige gelofte afleggen. Dat houdt in dat ze een maagdelijk leven, armoede en gehoorzaamheid aan de kerk belooft. 

Zuster Maria Gratia

De gelofte van Maria Gratia
Doen de zusters nog wat nuttigs voor de samenleving? We bidden en runnen een zorghotel. Ouderen die bij ons wonen wonen zelfstandig, maar we leveren mantelzorg. Zodat ze niet alleen zijn. "Behalve zuster Hannah, zij zit achter slot en grendel", zegt moeder-overste Elvira Maria. Zij is in het noviciaat. Dat is geen grap". Zuster Hannah verklaart: "Dat jaar is om je band met God te verdiepen. Het eerste jaar is in het slot. Om te groeien in de stilte".

Zuster Hannah

Zuster Hannah
Meer nieuws, achtergronden en interessante fragmenten? Klik hier!

Meer over:

, , ,