Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Wat Rutte II, Lubach, ProRail en Pauw dit jaar gemeen hadden

29 dec 2017
  •  
leestijd 3 minuten
pauw-records-2017
Een terugblik op het nieuwsjaar 2017. Welke noemenswaardige records werden behaald?

De drukste ochtendspits: 894 kilometer

Op dinsdagochtend 21 november — harde wind, hevige regenval — stond er op de Nederlandse wegen haast negenhonderd kilometer file. Een dag eerder telde de ANWB al 889 kilometer file. Oorzaak? Het weer, en het gegeven dat weinig Nederlanders nog vakantiedagen opnemen in november. Alle forenzen onderweg.
De ochtendspits van vandaag (20nov) is, tot nu toe, de drukste van 2017. Op het hoogtepunt, om iets voor half negen, stond het over 889 kilometer vast. https://t.co/dSOO36OS9m pic.twitter.com/ruJYCTasi9

De treinen reden (je gelooft het niet) op tijd

In 2017 reed 90,5 procent van de treinen op tijd, de hoogste score sinds ProRail punctualiteit op het spoor meet. ProRail-directeur Pier Eringa bracht donderdag het goede nieuws. Een jaar eerder was de punctualiteit een procentpunt lager.
playmobil

Het meest verkochte Playmobil-poppetje ooit: Maarten Luther

De Duitse firma Brandstätter verkoopt sinds 1974 Playmobil-poppetjes, maar geen figuurtje verkoopt zo goed als dat van Maarten Luther. Dit jaar brak de verkoop een Playmobilrecord: er zijn ruim 750.000 Maarten Luthers verkocht. De grondlegger van de reformatie — vijfhonderd jaar geleden begonnen in Duitsland — is te koop voor drie euro in Duitse souvenirswinkel en online.

Het duurste schilderij ooit: Da Vinci

In november telde een anonieme koper 400 miljoen dollar neer voor Salvator Mundi, het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci uit 1506. Dat is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een schilderij is betaald. The New York Times onthulde onlangs dat de koper een Saoedische prins, en vriendje van de Saoedische kroonprins, zou zijn.

De best bekeken Nederlandse YouTube-video: ‘The Netherlands second’

In Nederland werd de inmiddels wereldberoemde video van Zondag met Lubach dit jaar 11 miljoen keer bekeken, en is daarmee de best bekeken video van het jaar. In totaal is de video 25 miljoen keer bekeken. (Vermoedelijk bijgevolg: een goede jaaromzet voor zowel Ponypark Slagharen als Madurodam, en een onophoudelijke stroom LinkedIn-verzoeken voor Jetta Klijnsma en Gerri Eickhof.)

De grootste selfie ooit

Of nou ja, dat beweerde het koninklijke huis. Er werd gesproken over een ‘usfie’. Willem-Alexander werd in april vijftig jaar, en gaf een groot diner voor honderdvijftig anderen die net als hij een kroonjaar vierden. Na het dessert verzamelden zij op de Dam, en vele honderden met hen.
usfie

Langst zittende kabinet ooit: 1816 dagen

Op ontslagdag — 26 oktober — kon kabinet-Rutte II zich het langstzittende naoorlogse kabinet noemen. De dag waarop de vorige recordhouder (Lubbers III) van zijn troon werd gestoten, werd premier Rutte gevraagd om een reactie op het Binnenhof. Maar zijn hoofd stond die zomerdag naar iets heel anders.

De langste kabinetsformatie ooit: 208 dagen

Rutte II heeft zijn kabinetsduur mede te danken aan een historisch trage kabinetsformatie: die van Rutte III. Na ruim tweehonderd dagen kwamen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tot een papieren akkoord. De redenen van de lange duur? Jesse Klaver (GroenLinks) liet deelname aan het kabinet in een vroeg stadium van de onderhandeling afweten, Alexander Pechtold (D66) zag een samenwerking met ChristenUnie niet zitten, en toen Pechtold eenmaal bijgedraaid was, had Gertjan Segers (ChristenUnie) er weer geen zin in.
Met een krappe Kamermeerderheid (er hoeft één Tweede Kamerlid op te stappen, en kabinet-Rutte III valt) hebben we misschien ook wel een van de meest wankele kabinetten uit de naoorlogse geschiedenis.

De meest bekeken Pauw ooit

Er waren gelukkig ook vrolijker records: op donderdag 12 oktober keken er ruim 1,184 miljoen mensen naar Pauw, na afloop van het Gouden Televizier-Ring Gala. Aan tafel zat die avond onder meer informateur Gerrit Zalm. Het was de op één na meest bekeken Pauw ooit.
De meest bekeken aflevering werd eerder dit jaar, op donderdag 11 mei, uitgezonden. Die aflevering — waarin Gerard Joling en Tania Kross het Eurovisie Songfestival recenseerden — trok 1,2 miljoen kijkers.
We hebben het ons laten smaken.
Een bericht gedeeld door Pauw (@pauwnl) op 12 Mei 2017 om 6:56 (PDT)

De redactie wenst iedereen vast een prettige jaarwisseling! Blijf ons online volgen voor de laatste updates en nieuwtjes. In maart ziet u ons weer op de buis!

2018 pauw

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA