Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Wat minister Plasterk en deze twee muzikanten voor Sint-Maarten gaan betekenen

7 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
sint-maarten
Woensdag heeft orkaan Irma een spoor van vernieling getrokken door de Cariben. Irma trok woensdagmiddag recht over Sint-Maarten en heeft het eiland in een ravage achtergelaten. Weerman Reinier van den Berg sprak van de grootste en sterkste orkaan die ooit zijn gemeten. De schade op Saba en Sint Eustatius zijn beperkt gebleven.
Nu het ergste noodweer voorbij is, kan de schade worden opgemaakt en is het zaak dat de hulpverlening nu begint. Woensdag bij ons aan tafel spraken wij met familieleden van bewoners, Rode Kruis-coördinator Marion van der Reijden en weerman Reinier van der Berg , die wist: "De schaal van Beaufort gaat tot twaalf. Als je door zou tellen bij deze orkaan kom je op windkracht 30." Er zijn windstoten gemeten van 300 kilometer per uur.
Minister Ronald Plasterk sprak eveneens in de uitzending. Hij heeft twee schepen naar het eiland gestuurd, en hem is gevraagd om een vliegtuig te sturen. “Eerst moet dat vliegtuig kunnen landen.”

The day after

Vandaag begint de ravage die Irma op Sint-Maarten heeft achtergelaten in vol zicht duidelijk te worden. Communicatie is nog steeds lastig en het eiland is nagenoeg onbegaanbaar. De marine probeert de totale situatie in beeld te krijgen. Volgens Franse berichtgeving zijn acht dodelijke slachtoffers zijn en minstens 23 gewonden. In een persconferentie spreekt premier Rutte medeleven uit en minister Plasterk, van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, heeft een grootschalige logistieke reddingsactie opgezet.  

Benefietconcert

In de uitzending kondigden muzikanten Micheal Maidwell en Jacob Streefkerk een benefietconcert te houden voor Sint-Maarten. Dat zal op 12 oktober plaatsvinden op poppodium Annabel in Rotterdam. Ook is een gironummer geopend, giro 5125. Donaties zullen via het Rode Kruis in de wederopbouw van Sint-Maarten worden gestoken. 

José

Orkaan Irma valt binnen de zwaarste categorie en heeft vanochtend (Nederlandse tijd) Puerto Rico bereikt. Hier is het spoor van vernieling doorgezet. Irma zal na Puerto Rico verder razen naar Cuba en Florida. In Florida is men al voorbereidingen aan het treffen om de orkaan het hoofd te bieden. Het vliegveld is dicht en men slaat rantsoenen in om een eventuele ravage te kunnen overleven.
In het kielzog van Irma, zit de tropische storm José. Deze is van een veel minder zware categorie maar kan de reeds verwoeste Cariben wel een genadeklap uitdelen.

Meer over:

, , ,